Asociaţia Trăieşte Verde, care are scopul de a educa elevii Oradiei în spirit ecologic, a demarat un proiect inedit: elevii care adună cantităţi semnificative de deşeuri reciclabile, adică PET-uri, hârtie, cartoane ori doze de metale, primesc o lecţie de astronomie într-un planetariu mobil.

În igluul anume amenajat, elevii privesc proiecţii video cu bolta cerească, înţelegând astfel mai bine legile şi caracteristicile Universului.

Colectare cu folos

Proiectul "Stele în şcoală" a fost demarat de Asociaţia Trăieşte Verde la începutul lunii decembrie, fiind destinat exclusiv şcolilor din Oradea. Regulile sunt simple: elevilor li se dau recipiente pentru colectarea deşeurilor reciclabile, iar ei trebuie să adune cantităţi cât mai mari. "Pentru fiecare elev înscris, şcoala trebuie să adune 35 de kilograme de reciclabile", explică Anca Mihociu, membru al ONG-ului.

Când îşi ating "target-ul", şcolile anunţă membrii asociaţiei, care vin şi ridică deşeurile şi aduc la schimb un planetariu mobil. "Altfel spus, deşeurile adunate de elevi reprezintă biletul lor de intrare în planetariu", explică Mihociu, completând că scopul ONG-ului din care face parte este de a le arăta copiilor că merită să colecteze selectiv.

Lecţie vie

Planetariul a fost construit de clujeanul Adrian Filpisan, voluntar "Trăieşte Verde" şi pasionat de astronomie. Într-un iglu, bărbatul a montat aparatura necesară pentru videoproiectarea  în format full HD pe "tavan" a unor imagini cu bolta cerească.

"În funcţie şi de lecţia pe care vrea profesorul să o ţină, le cerem elevilor să găsească Carul Mare, Carul Mic, să le arătăm fazele lunii, soarele...", spune Anca Mihociu. Astfel, elevii participă la o lecţie dinamică, din care sigur rămân cu mult mai multe noţiuni decât dacă acestea le-ar fi fost dictate pur şi simplu.

Asociaţia Trăieşte Verde nu e la primul proiect de acest gen. Anul acesta, ONG-ul a mai dotat două şcoli orădene cu table inteligente, conectate la internet, "preţul" plătit de elevi fiind tot în deşeuri reciclabile adunate. La mai multe!