Din această lună, aproape 40.000 de bihoreni vor învăţa, dacă încă nu ştiu, cum trebuie să arunce deşeurile, pentru a fi cetăţeni eco-responsabili.

Câştigătoare a licitaţiei pentru colectarea deşeurilor în 25 de comune din jurul Oradiei, compania RER Vest - care deja şi-a dovedit bunele practici în municipiul reşedinţă de judeţ - va începe să presteze servicii şi în această zonă, 1B. Înainte, însă, reprezentanţii societăţii vor bate pe la fiecare poartă în parte, pentru a explica oamenilor cum trebuie să arunce deşeurile...

Colectare în patru fracţii

Operator licenţiat în Oradea din anul 2008, RER Vest a demonstrat că este o companie capabilă să asigure un serviciu de salubrizare modern şi eficient, corespunzător nu doar cu rigorile legislative, ci şi cu pretenţiile cetăţenilor. Acum societatea îşi extinde aria de operare, după ce a câştigat licitaţia pentru colectarea deşeurilor în zona 1B din cadrul Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor (SMID) Bihor.  

Din această zonă fac parte 25 de comune: Biharia, Borş, Ceica, Cetariu, Copăcel, Drăgeşti, Gepiu, Girişu de Criş, Hidişelu de Sus, Holod, Husasău de Tinca, Ineu, Lăzăreni, Nojorid, Oşorhei, Paleu, Săcădat, Sălard, Sânmartin, Sântandrei, Sârbi, Spinuş, Tileagd, Toboliu şi Vârciorog.
Aşa cum prevăd regulile SMID, RER Vest va asigura colectarea separată a deşeurilor, în patru fracţii: rezidual, plastic şi metal, hârtie şi carton, respectiv sticlă.

Din poartă-n poartă

După o perioadă de mobilizare, în care a pregătit traseele de colectare, şi după ce primarii şi consilierii locali din cele 25 de comune şi-au asumat contractele încheiate de ADI Ecolect cu operatorul de salubritate, RER Vest poate să demareze activitatea de colectare din această lună. 

Pentru asta, însă, bihorenii trebuie să încheie contracte de salubrizare cu compania. În această săptămână, reprezentanţii RER Vest vor începe să meargă din poartă în poartă în Sântandrei, comună pilot pentru contractare, iar de săptămâna viitoare în toate celelalte comune, pentru ca toţi bihorenii care locuiesc în zona 1B să aibă acces la serviciul de salubrizare. 

8 colectări pe lună

După semnarea contractelor, cetăţenii primesc pubelele şi sacii în care vor colecta separat deşeurile. Concret, fiecare gospodărie va fi dotată cu o pubelă de culoare neagră, pentru deşeuri reziduale, una de culoare verde pentru sticlă, precum şi saci galbeni pentru plastic şi metal, respectiv albaştri pentru hârtie şi carton.

În cele 25 de comune, până acum deşeurile s-au colectat doar în două fracţii, aşa că cei aproximativ 40.000 de locuitori vor trebui să deprindă noile reguli. Pentru a-i ajuta, RER Vest a pregătit pentru fiecare un ghid de colectare separată şi un calendar al ridicării deşeurilor. 

Costul lunar al serviciului de salubrizare pentru o gospodărie în care locuieşte o singură familie este de 19,44 lei. Preţul acoperă atât colectarea deşeurilor reziduale, cât şi a celor reciclabile, asigurând astfel nu mai puţin de 8 ridicări de deşeuri pe lună. Operatorul de salubritate va colecta deşeurile reziduale săptămânal, pe cele din plastic şi metal tot la două săptămâni, iar pe cele din sticlă, respectiv din hârtie şi carton, o dată pe lună. 

Pentru transportul deşeurilor, RER Vest a achiziţionat utilaje performante, aşa că nu există niciun motiv pentru care în toate cele 25 comune colectarea separată să nu fie un succes. Fireşte, dacă şi bihorenii vor dovedi că respectă regulile...


EXCEPŢIA SÂNMARTIN
Taxă anuală, nu factură lunară

Locuitorii din Sânmartin nu vor fi nevoiţi să încheie contracte individuale cu RER Vest, deoarece Primaria comunei a decis să instituie o taxă locală de salubrizare. Instituţia va plăti lunar costul colectării şi al transportului deşeurilor din sate, iar cetăţenii le achită când îşi plătesc impozitele. "Am considerat că este cea mai bună opţiune pentru noi. Aşa, avem garanţia că toată lumea beneficiază de acest serviciu, dar şi posibilitatea să subvenţionăm costul salubrizării", spune primarul Cristian Laza (foto). Deocamdată, însă, Primăria nu vrea să instituie o subvenţie. 

Consiliul Local Sânmartin n-a votat încă taxa anuală de salubrizare, dar edilul spune că va fi suportabilă: "Din ce am calculat, va fi maximum 8 lei pe lună pe cetăţean". Aşadar, pentru un locuitor, taxa anuală nu va depăşi 100 lei.