De la 1 iunie, pentru 12.000 de orădeni, sistemul de colectare selectivă a deşeurilor se schimbă semnificativ. Ei nu vor mai arunca resturile în două fracţii, uscată şi umedă, ci în trei!

Pentru a creşte cantităţile de deşeuri reciclate, Primăria şi RER Vest au decis să demareze un program pilot la 126 de asociaţii de proprietari din oraş, care presupune introducerea fracţiei biodegradabile. Toţi locuitorii din aceste asociaţii vor primi de la compania de salubritate un coş de plastic şi saci din hârtie reciclată, tocmai pentru colectarea resturilor care apoi vor deveni compost.

De nevoie

Programul pilot de colectare a deşeurilor în trei fracţii este menit să reducă cantităţile de deşeuri pe care Oradea le abandonează în depozitul ecologic din Episcopia, administrat de Eco Bihor. În 2018, oraşul are obligaţia să arunce cu 45% mai puţine gunoaie decât anul trecut, în caz contrar urmând să plătească penalităţi către Administraţia Fondului de Mediu.

Colectarea selectivă a deşeurilor în două fracţii, sistem implementat în Oradea de 8 ani, nu conduce la rezultatele dorite, aşa că Primăria şi RER Vest au căutat soluţii. Aşa s-a născut programul care pe 1 iunie va debuta pentru 126 de asociaţii de proprietari din oraş, răspândite în blocurile din mai multe zone ale oraşului.

Lecţii la scara blocului

În săptămânile următoare, reprezentanţi ai Primăriei şi ai RER Vest se vor întâlni cu locatarii acestor imobile, pentru a le explica noile reguli, deloc grele. Mai precis, fiecare cetăţean va trebui să îşi separe gunoaiele în trei categorii.

În fracţia biodegradabilă, nou introdusă, vor fi aruncate biodeşeurile, adică resturi de fructe şi legume, coji de ouă, filtrele de cafea sau ceai, flori şi plante, şerveţele şi prosoape de hârtie, păr şi blană de animale, carne (inclusiv peşte), caşcaval şi brânzeturi.

În fracţia uscată, adică recipientele de culoare galbenă din ţarcuri, vor ajunge, ca şi până acum, resturile din plastic, carton, hârtie şi metal.

În fracţia umedă - adică în containerele de culoare neagră - vor ajunge, logic, deşeurile care nu se încadrează în nici una din cele două categorii.

Gratis, de la RER

Pentru eficienţa colectării în trei fracţii, fiecare din cele 6.440 de apartamente vizate de noul sistem va primi de la RER Vest un coş de plastic şi saci din hârtie reciclată, în care să adune biodeşeurile. În plus, societatea de salubritate va pune în ţarcurile cu containere ale celor 126 de asociaţii şi un nou recipient, de culoare maro, dedicat de asemenea fracţiei biodegradabile. Toate acestea vor fi puse gratuit la dispoziţia orădenilor. Tot gratuit se vor colecta biodeşeurile.

Cu prilejul acestor întâlniri, cetăţenii vor afla şi motivul pentru care s-a luat decizia implementării programului: aceste deşeuri sunt cele mai grele. Dacă sunt adunate separat, însă, pot fi folosite de Eco Bihor la producerea de compost, astfel că nu vor mai ajunge abandonate în haldă, ceea ce, desigur, va însemna o reducere semnificativă a cantităţilor din depozit. De regulă, în compoziţia fracţiei umede, jumătate din deşeuri sunt tocmai aceste resturi biodegradabile. Aşadar, dacă orădenii vor respecta regula, cele 126 asociaţii ar putea arunca la halda ecologică cu 50% mai puţine deşeuri!

Calendarul întâlnirilor urmează să fie stabilit şi comunicat publicului, astfel încât orădenii să ştie când se vor întâlni cu reprezentanţii Primăriei şi ai RER Vest, pentru lecţia de colectare selectivă. Iar de la 1 iunie vor pune în aplicare ce au învăţat...


ÎN TOT ORAŞUL
Cine va colecta în trei fracţii?

Cele 126 de asociaţii cuprinse în programul pilot sunt răspândite pe zeci de străzi din Oradea. Mai precis, este vorba de imobile de pe străzile Vasile Alecsandri, Piaţa Unirii, Aleea Emanuil Gojdu, Calea Armatei Române, Piaţa 1 Decembrie, Piaţa 22 Decembrie, Piaţa Cetăţii, Cuza Vodă, Independenţei, General Leonard Mociulski, Traian Moşoiu Sucevei, Nufărului, Leonardo DaVinci, Vaporului, Theodor Aman, Sextil Puşcariu, Mihail Kogălniceanu, Lugojului, Liszt Ferencz, Lanului, Jules Verne, Jean Jaures, Grigore Ureche, Gheorghe Costaforu, Feldioarei, Făgăraşului, Episcop Nicolae Popovici, Dimitrie Cantemir, Constantin Nottara, Ciheiului, Atelierelor, Apateului, Alexandru Vlahuţă, Agricultorilor şi Aleea Salca.