Pentru cei care ignoră regulile colectării selective a deşeurilor anul 2016 nu va semăna cu 2015. După ce au aşteptat luni în şir ca orădenii să arunce deşeurile menajere separat de cele reciclabile, agenţii Poliţiei Locale verifică acum conformarea la reguli.

Şapte asociaţii de proprietari din oraş au fost deja amendate pentru că nu colectează selectiv deşeurile, iar acesta e doar începutul. Controalele vor continua în tot oraşul, după cum avertizează poliţiştii.

Amenzi pentru toţi

Regulamentul de salubritate al municipiului Oradea prevede, la articolul 111, litera d, că orădenii au obligaţia "să asigure colectarea separată, pe categorii, a deşeurilor reciclabile rezultate din gospodăriile proprii sau din activităţile lucrative pe care le desfăşoară, precum şi depunerea acestora în recipiente asigurate de operatorul serviciului de salubrizare".

Altfel spus, orădenii au obligaţia să respecte o regulă simplă, de a arunca deşeurile menajere (fracţia umedă) numai în pubelele sau în containerele cu capace negre, iar pe cele reciclabile (fracţia uscată) în recipientele cu capace galbene, în sacii galbeni primiţi de la RER Ecologic Service sau în igluurile amplasate în acest scop în toate zonele din oraş.

În caz contrar, regulamentul prevede şi amenzi: între 300 şi 500 lei pentru persoanele fizice, respectiv între 1.000 şi 1.500 lei pentru persoanele juridice!

Verificările continuă

Câteva asociaţii de proprietari din oraş au simţit deja pe pielea lor cât de mari sunt amenzile. După ce în luna iunie au început să notifice asociaţiile care nu respectau regulile colectării selective că trebuie să se conformeze, în decembrie poliţiştii locali au trecut la măsuri de sancţionare. Şapte asociaţii au fost amendate cu câte 1.000 lei pentru că au aruncat deşeurile reciclabile peste cele menajere sau invers.

Cele şapte asociaţii sancţionate sunt Asociaţia 236 (strada Slatinei), Asociaţia 199 (str. Cazaban), Liniştei 2 (str. Ioan Suciu), 410a (str. Ştefan cel Mare), Lacul (str. Moldovei), Aluminei M6 (str. Aluminei) şi 220 (str. Erofte Grigore). În plus, alte 19 asociaţii din oraş au primit avertismente.

"Vom continua să verificăm dacă asociaţiile de proprietari respectă sistemul de colectare selectivă", spune purtătorul de cuvânt al Poliţiei Locale Oradea, Monica Ambro. Ceea ce înseamnă că, dacă asociaţiile continuă să încalce regulile, vor mai curge şi amenzile...