O tonă de hârtie reciclată salvează de la tăiere 17 copaci, iar reciclarea unei tone de aluminiu reduce cu 86% emisiile de gaze în atmosferă. Refolosirea unei tone de plastic duce la economisirea a 800 tone de petrol brut, iar fabricarea unui singur kilogram de PET-uri consumă două kilograme de petrol.

De aceste informaţii ar trebui să ţină cont orădenii, care au la dispoziţie, încă din 2010, un sistem de colectare selectivă a deşeurilor ce le permite să trimită la reciclare deşeurile revalorificabile pe care le produc. Un sistem pe care RER Ecologic Service s-a străduit să-l îmbunătăţească în toţi aceşti ani, astfel încât niciun cetăţean să nu aibă motive să nu-l respecte.

Ce se reciclează?

Colectarea selectivă a deşeurilor presupune că, încă din casele lor, orădenii trebuie să adune separat deşeurile menajere, adică resturile alimentare sau aşa-numita fracţie umedă, de cele ce pot fi reciclate, adică fracţia uscată.

Din această a doua categorie fac parte o mulţime de deşeuri pe care le aruncă în mod obişnuit oricine: PET-uri, sticle, borcane, doze de aluminiu, cutii de conserve, cutii de lapte sau de iaurt, pungi de plastic, hârtie, carton, ambalajele produselor cosmetice ori ale detergenţilor, caserole, farfurii de plastic, reviste, ziare.

Atenţie, însă: toate ambalajele trebuie golite de conţinut, astfel încât, odată aruncate laoaltă cu alte deşeuri reciclabile, să nu le altereze calitatea. De pildă, o revistă pe care a curs o substanţă uleioasă nu mai poate fi reciclată.

Drumul reciclării

După ce au colectat separat deşeurile în casă, orădenii trebuie să le arunce, tot separat, în recipientele puse gratuit la dispoziţie de RER Ecologic Service pentru toţi clienţii. Locul deşeurilor menajere este în containerele ori pubelele de culoare neagră, în timp ce fracţia uscată, destinată reciclării, trebuie să ajungă în sacii sau containerele de culoare galbenă.

În final, deşeurile refolosibile ajung în staţia de sortare administrată de firma Eco Bihor, unde sunt separate pe tipuri, compactate în baloţi şi predate firmelor care le vor recicla. Apoi se reîntorc, în timp, în casele tuturor, sub alte forme...