După ce în luna decembrie a împărţit sacii galbeni destinaţi exclusiv colectării selective a deşeurilor, adică pentru gunoaiele ce pot fi reciclate, operatorul licenţiat de salubritate al Oradiei, RER Ecologic Service, demarează din această săptămână ridicarea reciclabilelor de la casele din municipiu.

Cum colectarea selectivă la blocuri şi la firme se face de anul trecut, se poate spune că din 2011 Oradea pune cu adevărat preţ pe mediu şi valorifică reciclabilele. Cu condiţia ca fiecare orădean în parte să separe hârtia, pet-urile şi dozele de aluminiu de restul deşeurilor...

Paradox

Deşi are doar circa 15.000 de abonaţi la casele din Oradea, operatorul RER Ecologic Service s-a lovit de un paradox la distribuirea sacilor galbeni, specifici colectării reciclabilelor. „Am distribuit aproximativ 16.200 de saci şi ne-a mai rămas zona Tokai, unde sacii vor ajunge la începutul acestei săptămâni, ca joi, când se vor ridica deşeurile reciclabile de aici, oamenii să aibe ce să lase în stradă", explică Ionel Ban, directorul de producţie al RER.

Diferenţa dintre numărul de abonaţi şi numărul de saci distribuiţi dovedeşte, în opinia directorului, faptul că sacii au ajuns pe fiecare stradă în parte, în ciuda plângerilor unor orădeni. „La fiecare pubelă a fost lăsat un sac", garantează Ban, completând că la curţile cu mai mulţi locuitori, dar cu un singur contract, sacii ar fi putut să fie luaţi de unul dintre vecini.

După program

Cum majoritatea orădenilor care stau la case au avut la dispoziţie câteva săptămâni ca să adune deşeurile reciclabile, colectarea lor de către utilajele RER debutează pe 10 ianuarie.

Luni se vor ridica reciclabilele de la persoanele fizice care au programul de colectare a deşeurilor menajere în ziua de marţi, adică cei care locuiesc pe malul drept al Crişului şi o parte din Ioşia. Vineri vine rândul ridicării de la orădenii care au ziua de colectare la gunoaiele menajere joia, adică cei de pe malul stâng şi cealaltă parte din Ioşia. Miercurea rămâne ziua de colectare de la asociaţiile de proprietari şi de la persoanele juridice.

În această primă săptămână, maşinile RER vor străbate tot oraşul pentru colectarea selectivă, însă de la cea de-a doua ridicare de la case programul va fi modificat, astfel ca fiecărui orădean să i se ridice deşeurile reciclabile o dată la două săptămâni. „Programul exact de colectare va fi transmis în zilele următoare fiecărui orădean printr-o înştiinţare ce va conţine datele la care sunt programaţi la ridicarea reciclabilelor în următoarele trei luni", precizează Ban.

Gratuit

Pentru o cât mai bună desfăşurare a procesului de colectare selectivă, orădenii trebuie să ţină cont de câteva indicaţii. „Pet-urile trebuie deşurubate şi strivite, pentru a nu ocupa spaţiu inutil, iar cutiile de carton desfăcute şi pliate. Dacă sunt prea mari, trebuie lăsate lângă saci", precizează directorul RER. Totodată, sacii galbeni nu trebuie legaţi şi trebuie feriţi de umezeală. Sacii sunt refolosibili, adică muncitorii RER îi vor goli şi îi vor lăsa în faţa porţii, urmând ca atunci când vor fi deterioraţi, şoferii utilajelor să îi înlocuiască.

În prima săptămână de colectare, utilajele RER vor fi însoţite de reprezentanţi ai Eco Bihor, firma care a construit staţia de sortare a deşeurilor reciclabile, ca un plus de garanţie că deşeurile nu vor fi amestecate. Colectarea selectivă nu îi va costa nimic pe orădeni, urmând ca nici operatorul să nu plătească Eco Bihor pentru depozitarea reciclabilelor. Aşadar, orădenii nu pierd nimic dacă strâng deşeurile separat. Însă toţi avem de câştigat, şi mai ales mediul înconjurător...


DE CE SĂ SELECTĂM?
Deocamdată recomandare, în viitor obligaţie

Autorităţile locale au promovat colectarea selectivă a deşeurilor ca pe o recomandare, însă nimeni n-a numit-o până acum o obligaţie. Asta deşi, conform regulamentului serviciului de salubritate al municipiului, este.

Articolul 16 din regulament prevede că „precolectarea (n.r. deşeurilor) se va realiza, pentru gospodării individuale sau din blocuri de locuinţe, de la alte tipuri de utilizatori din sfera producţiei, serviciilor, comerţului etc. selectiv, pe tipuri de deşeuri municipale şi asimilabile, în recipiente tip pubele, containere sau pungi/saci de plastic de culori diferite, care prezintă un grad de siguranţă ridicat din punct de vedere sanitar şi al protecţiei mediului, aferente fiecărui tip de deşeu sau de amestec de deşeuri".

Această regulă urmează, cel mai probabil, să fie instituită efectiv de municipalitate, împreună cu amenzile aferente. Pentru persoanele fizice, acestea sunt între 300 şi 500 de lei, iar pentru persoanele juridice între 1.000 şi 1.500 de lei.