Material care se poate recicla la infinit prin topire, sticla este totodată o povară pentru orădenii cu comportament ecologist. De la dispariţia din oraş a containerelor tip iglu, singura formă în care pot trimite sticlele la reciclare este să le predea la centrul de colectare gratuită a deşeurilor din strada Thurzo Sandor.

O singură opţiune

În primăvara acestui an, toate cele 650 igluuri, adică acele recipiente de mari dimensiuni în care orădenii puteau arunca separat deşeuri din hârtie, plastic şi sticlă, pentru a le trimite la reciclat, au fost ridicate de pe străzile oraşului deoarece ONG-ul care plătea contravaloarea colectării acestor deşeuri, Eco-Rom Ambalaje, nu a mai achitat acest serviciu.

Odată cu dispariţia igluurilor, orădenii au pierdut şi o metodă facilă de reciclare a sticlelor. Pentru că cioburile îi pot răni pe muncitorii de la salubritate şi pot distruge utilajele de colectare, sticlele sau borcanele nu pot fi aruncate nici în containerele de culoare galbenă, destinate fracţiei uscate, nici în sacii galbeni. Astfel, singura metodă de reciclare este predarea lor la centrul de colectare gratuită a deşeurilor, pe care RER Vest l-a amenajat pe strada Thurzo Sandor.

Soluţii, la anul

La acest centru, deschis în fiecare zi între orele 9.00 – 17.00, pot fi predate 12 tipuri de deşeuri: sticlă, material plastic, hârtie şi carton, mobilier, resturi vegetale, materiale cu conţinut periculos (categorie care include medicamente expirate, bidoane cu insecticide, baterii şi acumulatoare, uleiuri, cutii de vopsele etc.), materiale textile, ambalaje metalice, obiecte de uz casnic, deşeuri electrice, moloz şi bunuri reutilizabile.

"Deocamdată, acest centru este singurul loc unde orădenii pot preda sticla. De anul viitor, după ce vom avea încheiat contractul cu operatorul de salubritate care va câştiga licitaţia, vom găsi o soluţie", spune viceprimarul Florin Birta.

Primăria ia în calcul fie să cumpere noi containere care să fie amplasate pe străzi, fie să doteze orădenii cu recipiente anume pentru sticle, care să fie golite lunar. Până atunci, însă, ca să fie ecologişti, orădenii trebuie să facă un mic efort...


VOCEA STRĂZII:

Care credeţi că este cea mai bună metodă pentru colectarea sticlelor?

Soluţia eficientă ar fi garanţia pentru sticle, dar nu de 10 bani, ci de un leu, doi, să o simţi. Aşa sigur ai returna sticla în magazin.

Claudiu

Primăria ar trebui să monteze automate care dau câţiva bănuţi pentru fiecare sticlă sau PET predat. Aşa s-ar face reciclare.

Alina Popa

Orădenii încă nu conştientizează nevoia de reciclare, aşa că nu ştiu ce soluţie ar funcţiona. Probabil cu tomberoane pe străzi.

Ruxandra Sarbut

Ar trebui obligate magazinele să adune toate sticlele pe care le-au vândut, chiar să le dea bonuri valorice celor care le returnează.

Mirela Vasile

Ar trebui colectate din faţa casei sau a blocului, separat de orice deşeuri. Aşa, oamenii sigur le-ar trimite la reciclat.

Crăciun

Cea mai bună soluţie sunt containerele pe străzi, aşa cum am avut în oraş. O dată pe lună fiecare ducea acolo sticlele.

Apollónia