Orădenii care au ulei de gătit uzat acasă vor putea scăpa de el sâmbătă, 13 septembrie, între orele 10 şi 14, cu ocazia unei noi colectări organizate de Asociaţia Societatea Carpatină Ardeleană 91 Oradea, care reia acţiunea odată la 3 luni.

Centrele de colectare vor fi în număr de patru şi vor fi amplasate în cele mai frecventate zone ale oraşului: unul în centru pe strada Independenţei, lângă statuia lui Mihai Eminescu, altul în parcarea Lotus Center, lângă semafor, un altul lângă piaţa Decebal, înspre pod, iar încă unul în faţa pieţei agroalimentare cetae.

"Este recomandat ca uleiul folosit să fie răcit şi turnat înapoi în flaconul lui sau în orice recipient incasabil curat, cu capac etanş, şi să fie păstrat aşa până la predare", a precizat Lilla Bara, coordonatoarea proiectului.

Potrivit acesteia, toţi cei care se prezintă cu ulei uzat la punctele de colectare vor participa la o tombolă cu premii, câştigătorii urmând să fie anunţaţi prin telefon. "Să nu uităm, avem numai un singur Pământ!", a mai transmis Bara.

Uleiul uzat colectat este predat companiilor care se ocupă cu transformarea lui în biodiesel. Un singur litru de ulei deversat poluează un milion de litri de apă. Cum cea mai mare parte din uleiurile folosite în bucătărie ia în final drumul chiuvetei, zilnic se agravează una din cele mai mari poluări cu care se confruntă planeta.