Timp de trei luni, deşeurile aruncate de orădeni au fost monitorizate de angajaţii operatorului de salubritate, RER Ecologic Service, şi ai firmei care administrează staţia de sortare a deşeurilor, Eco Bihor, într-o amplă campanie de educaţie ecologică. Orădenii care au dovedit că ştiu să colecteze selectiv au primit felicitări de la însuşi primarul Ilie Bolojan, în timp ce aceia care încă nu cunosc sistemul s-au ales cu sfaturi.

Campania s-a încheiat, iar organizatorii ei au tras concluziile: doar 20% din orădenii de la case colectează selectiv, în timp ce la blocuri procentul e chiar mai mic. Aşa că cei care nu trimit deşeurile la reciclat vor ajunge să plătească pentru asta...

Cu ochii pe deşeuri

La fel ca orice oraş din UE, Oradea este obligată să reducă anual cu 15% cantităţile de deşeuri depuse la halda de gunoi, ceea ce se poate întâmpla doar dacă cetăţenii reciclează PET-urile, plasticul, hârtia, cartonul, dozele de aluminiu, sticla şi metalele. Pentru a se asigura că toţi cunosc această obligaţie, dar şi pentru a afla realitatea colectării selective din oraş, Primăria, RER Ecologic Service şi Eco Bihor au demarat la finalul lunii martie o campanie prin care fiecare orădean a primit acasă, prin poştă, informaţii despre colectarea selectivă şi, totodată, a avut sub monitorizare deşeurile aruncate.

Acţiunea a fost necesară pentru ca Primăria şi firmele responsabile de funcţionarea sistemului să ştie câţi respectă obligaţia de a nu amesteca deşeurile reciclabile cu cele menajere. Astfel, la fiecare colectare a deşeurilor reciclabile, muncitorii au notat cât la sută reprezintă fracţia uscată (materiale revalorificabile) şi câte sunt amestecate.

Concomitent, RER Ecologic Service i-a premiat pe orădenii surprinşi că au depus corect deşeurile în recipienţi, cu brelocuri, sacoşe şi lanterne, acţiune ce va continua şi în următoarele săptămâni.

Progres lent

Concluziile monitorizării deşeurilor au fost oarecum previzibile: orădenii care locuiesc la case sunt mai atenţi, deşeurile reciclabile aruncate de ei nefiind amestecate în general cu cele menajere. În plus, în cele trei luni, ponderea orădenilor de la case care colectează selectiv a crescut de la 15 la 20%. Şi procentajul celor de la blocuri care colectează selectiv e mai mare, dar nu cu mult: circa 12% din asociaţii se achită corect de datoria colectării selective.

Evident, a apărut şi o uşoară creştere a cantităţilor de reciclabile adunate, de la 130 la 170 tone. Mai important e că a scăzut sub 100 de tone pe lună cantitatea de deşeuri reciclabile compromise.

Rezultatele au fost comunicate orădenilor printr-o scrisoare semnată chiar de primarul Ilie Bolojan. Cei care au dovedit că respectă colectarea selectivă au primit felicitările edilului, iar ceilalţi sfaturi. În plus, 10 asociaţii şi 30 de orădeni fruntaşi la reciclare vor fi premiaţi de Eco Bihor în zilele următoare: asociaţiile vor primi un sistem de închidere automată a ţarcurilor cu containere, iar orădenii de la case câte un recipient în care să-şi facă singuri compost.

Factură sau amendă

De asemenea, toţi orădenii vor primi o ultimă scrisoare de la primar, pentru a afla că monitorizarea continuă, dar şi că riscă să plătească dacă nu se conformează regulilor. Primăria ia în calcul să aplice amenzi pentru orădenii care le încalcă. "An de an ni se impun cantităţi tot mai mari de deşeuri pe care să le reciclăm. Dacă nu le vom colecta, vom plăti penalizări. Decât să plătească toţi orădenii, inclusiv cei care respectă regulile, mai bine să plătească doar cei care le încalcă", explică Bolojan.

Când anume va începe sancţionarea, edilul nu ştie încă. Asta pentru că încă speră că va reuşi să introducă tarifarea la volum a serviciului de salubritate, în locul celei actuale, pe persoană. Astfel, fiecare orădean ar fi interesat să colecteze selectiv, pentru că ar plăti facturi mai mici de salubritate. Pentru implementarea sistemului, însă, e nevoie de schimbarea legislaţiei, iar dacă acest lucru nu se va întâmpla curând, poliţiştii locali vor aplica amenzi.

Aşa că, în final, pare o chestiune de timp până când cei care nu colectează selectiv vor avea de scos mai mulţi bani din buzunare. Fie pentru a achita facturi mai mari, fie amenzi...