Oradea vrea să demonstreze că are locuitori responsabili şi ecologişti cu adevărat, în viaţa de zi cu zi. Oraşul a răspuns provocării companiei Eco-Rom Ambalaje şi s-a înscris în concursul naţional Oraşul Reciclării, aflat la a doua ediţie.

Vreme de şase luni, colectarea deşeurilor de către orădeni va fi atent urmărită, la fel ca în alte 31 de oraşe. În final, o singură urbe va fi declarată câştigătoare şi i se va amenaja, gratuit, un spaţiu de relaxare inedit.

Deşeuri pe fracţii

Organizat sub patronajul Ministerului Mediului în colaborare cu Asociaţia Municipiilor din România şi cu Institutul pentru Politici Publice, concursul Oraşul Reciclării are drept scop stimularea colectării selective a deşeurilor şi recompensarea cetăţenilor care dovedesc că pun preţ pe reciclarea deşeurilor.

Colectarea selectivă presupune că, în propria-i locuinţă, fiecare cetăţean strânge separat deşeurile menajere de cele ce pot fi revalorificate (aşa-numita fracţie uscată) - PET-uri, hârtii, cartoane, doze de aluminiu, sticle şi plastic - iar apoi le aruncă tot separat.

Sistemul de colectare selectivă a fost implementat în Oradea din 2010, operatorul licenţiat de salubritate al Oradiei, RER Ecologic Service, oferind pentru adunarea deşeurilor reciclabile saci galbeni orădenilor care stau la case şi containere cu capace galbene asociaţiilor de proprietari. În plus, Primăria, în parteneriat cu aceeaşi firmă Eco-Rom Ambalaje, a amplasat în oraş 638 de containere tip iglu, în trei culori - albastre pentru hârtie şi carton, verzi pentru sticlă şi galbene pentru plastic.

Pe mai multe fronturi

Având încredere în simţul civic al orădenilor, Primăria, RER Ecologic Service şi Eco Bihor, firma care administrează staţia de sortare a deşeurilor, au decis să înscrie Oradea în concurs, alături de oraşe precum Cluj Napoca, Iaşi, Craiova ori Slatina.

Regulamentul competiţiei prevede că în perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2014 fiecare oraş va prezenta lunar date privind colectarea deşeurilor. "Primăriile se vor lupta pe mai multe fronturi: cel al calităţii serviciilor de colectare separată a deşeurilor, al celor mai bune acţiuni de conştientizare şi mobilizare a populaţiei pentru a separa deşeurile şi, în final, al celor mai mari cantităţi de deşeuri de ambalaje colectate", arată organizatorii. În final, fiecare oraş va primi note în funcţie de media lunară a cantităţilor de deşeuri reciclate, de calitatea selectării şi de felul în care edilii promovează colectarea selectivă.

Gunoaie în curat

Deşi par simple, regulile concursului sunt destul de laborioase. De pildă, punctele date pentru "calitatea serviciului prestat" vor ţine cont de trei indicatori: proporţia deşeurilor reciclabile din fiecare container, accesul populaţiei la containere şi aspectul recipienţilor. Ca urmare, va conta nu doar cantitatea de reciclabile din containere, ci şi cât de "curate" sunt deşeurile şi recipientele deopotrivă.

Reprezentanţii Eco-Rom Ambalaje vor verifica respectarea criteriilor chiar în teren, şi nu-şi vor anunţa dinainte vizitele. Astfel, în jurul containerelor va trebui păstrată curăţenia constant, iar orădenii să arunce în containerele destinate colectării selective doar deşeuri ce pot fi valorificate. Punctaje mari vor primi doar oraşele în care toate recipientele sunt aşezate ordonat, orientate în aceeaşi direcţie, cu capacele închise şi fără alte gunoaie în jur.

După cele şase luni de concurs, oraşul câştigător se va alege cu un cadou din partea organizatorilor: Eco-Rom Ambalaje va amenaja o zonă eco wi-fi, adică un spaţiu verde cu acces liber la internet, în valoare de 12.000 de euro. Aşa că, dacă vor să se bucure de un loc de relaxare modern şi făcut pe banii altora, ar fi bine ca orădenii să se mobilizeze şi să respecte regulile simple ale colectării selective. În fond, nu îi costă nimic, ci doar le aduce avantaje...