După cum se ştie, actuala administraţie locală şi-a propus înmulţirea spaţiilor verzi din Oradea, dar şi rezolvarea unor probleme edilitare nu din bani publici, ci prin parteneriate private.

"Acordul de colaborare" cu societăţile comerciale îmbină ambele deziderate: se amenajează noi zone curate, pe banii firmelor din municipiu. Care primesc la schimb posibilitatea de a-şi face reclamă gratuit!

Cu folos

Deşi nu este prea cunoscut, acordul de colaborare a fost instituit cu un an în urmă, cu scopul de a înmulţi zonele verzi aranjate. Semnându-l, o firmă din Oradea se obligă faţă de municipalitate să pună la punct un spaţiu verde, fie cel din faţa sediului, fie unul din apropiere, şi primeşte la schimb, din partea oraşului, scutiri de la plata unor taxe de publicitate.

"Zona verde trebuie să îndeplinească două funcţii: cea ecologică, adică de combatere a poluării fonice şi a aerului şi de ameliorare a compoziţiei chimice a solului şi a aerului, respectiv cea estetică", explică Mircea Stejărean, şeful Serviciului Control Servicii Publice şi Spaţii Verzi din cadrul Primăriei.

Prin înţelegerea încheiată cu Primăria, firma trebuie să salubrizeze zona şi să extindă fondul vegetal existent, prin însămânţare de gazon, udare, întreţinerea plantelor, plantarea de arbuşti ornamentali şi flori perene.

Recompensa

Acordul de colaborare e valabil un an. În acest timp, Primăria va verifica permanent starea lucrărilor, explicându-le partenerilor cum şi când se poate face fiecare activitate. De pildă, că întreţinerea florilor se face doar în lunile mai-octombrie şi presupune inclusiv plivitul buruienilor.

În schimbul amenajării, Primăria scuteşte firma de la plata taxelor de ocupare a domeniului public şi de afişaj pentru amplasarea a maxim 4 panouri informative de dimensiunea 100x50 de centimetri.

Până acum, 13 firme au semnat acest parteneriat, amenajând astfel peste 12.000 de metri pătraţi din oraş. Cine doreşte să încheie un asemenea acord, nu trebuie decât să se adreseze cu o cerere scrisă Primăriei, în care să precizeze locul pe care vrea să îl pună la punct. Iar aşa, pas cu pas, oraşul  începe să arate altfel...