Oradea îşi păstrează ratingul Fitch "BBB minus" cu perspectivă stabilă, primul dintre calificativele prin care oraşul este recomandat investiţiilor.

O perspectivă stabilă...

"Fitch Ratings a confirmat vineri ratingurile pentru creditele pe termen lung în valută şi monedă locală ale municipiului Oradea la ''BBB minus'', perspectiva asociată fiind stabilă", se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară citat de agenţia Agerpress.

Potrivit comunicatului, Fitch Rating a menţinut la "F3" şi calificativul pentru termen scurt al împrumuturilor în valută.

La acordarea celor două calificative, agenţia a luat în calcul nivelul mediu redus al profilului de risc şi cel al datoriei oraşului.

În acest sens, Fich estimează că la actualul nivel al performanţei fiscale a oraşului şi deficitului determinat de cheltuielile de capital, oraşul este capabil să angajeze noi credite pentru dezvoltare fără să ridice probleme legate de acoperirea acestora.

...cu posibilităţi de îmbunătăţire

Ratingul oraşului se păstrează la acelaşi nivel din anul 2014 şi nu are cum îl depăşi pe cel al României stabilit tot la "BBB minus".

"O îmbunătăţire a calificativelor României va duce la o acţiune corespunzătoare de rating în cazul municipiului Oradea", a apreciat Fitch.

Oraş cu 196.367 de locuitori, reşedinţa judeţului Bihor beneficiază, potrivit agenţiei de evaluare, de proximitatea graniţei cu Ungaria şi parcurilor industriale dezvoltate în ultimii ani, care au făcut oraşul atractiv pentru investitori.

Parcurile industriale orădene au atras investiţii străine şi locale de circa 285 milioane euro şi au creat 6.250 locuri de muncă.

Cu un PIB pe cap de locuitor estimat de Fitch la 26.500 dolari, în 2018 Oradea întrece PIB-ul judeţului care este la rândul său de două ori mai mare decât cel al României, de 12.000 dolari pe cap de locuitor în cursul anului trecut.

La fel, dacă la nivel naţional rata şomajului se ridica în 2018 la 3,5% în judeţul Bihor aceasta abia dacă a ajuns la 1,5%.