După două luni de izolare şi stres cauzat de Covid-19, bihorenii trebuie să-şi regăsească calmul interior, iar Administraţia Parcului Natural Apuseni le propune să se „reconecteze” la natură.

Cu ocazia Zilei Europene a Parcurilor, care s-a sărbătorit duminică, APNA a lansat o hartă interactivă unde bihorenii pot descoperi zeci de locuri în care se pot relaxa, în mijlocul munţilor, privind spre panorame unice. „Sunt locuri accesibile, unde doritorii pot găsi linişte. Vorbim de circa 40 de locaţii identificate pe hartă, prezentate cu fotografii şi filmuleţe, pentru că sunt locuri mai puţin cunoscute. Priviţi-le ca pe un fel de ponturi de la rangeri, cu locuri unde vă puteţi relaxa în linişte”, a declarat directorul APNA, Alin Moş, pentru BIHOREANUL.

De pildă, pe hartă este evidenţiat locul cunoscut ca fiind Casa de Piatră (foto sus), un punct de belvedere din apropiere de Cheile Gârdişoarei, rezervaţia Molhaşurile de la Izbuce (foto jos), ori Piatra Bulzului, din apropiere de Boga.

Molhaşuri de la Izbuce

Fiecare din aceste locuri are, pe hartă, coordonatele geografice, astfel încât turiştii să le găsească cu uşurinţă. Când vor ajunge acolo, montaniarzii vor găsi buşteni anume amplasaţi, pentru odihna lor, dar şi mici panouri din care vor afla că trebuie să respecte nişte reguli ale locului: să nu facă gălăgie, să se bucure de natură fără să o pângărească, adică să nu facă foc şi să nu lase gunoaie în urmă. „Sunt locuri de deconectare”, a subliniat Moş.