Povestea pădurilor nu trebuie să fie doar despre tăieri și decimări, ci și despre sporire. O pășune de pe teritoriul comunei bihorene Cetariu va fi transformată în pădure, printr-un proiect al Gărzii Forestiere Oradea (GFO).

Proiectul de reconstrucție ecologică forestieră presupune înlocuirea unui teren degradat, care nu mai este folositor, cu unul „viu”, benefic mai ales generațiilor viitoare. Astfel de proiecte sunt finanțate de Ministerul Mediului, iar GFO a demarat, la finalul anului trecut, o reconstrucție ecologică în Cetariu.

Potrivit șefului GFO, Stelian Pantea, o pășune întinsă pe 72 de hectare va fi transformată în pădure de goruni și stejari, în proporție de 70-80%, respectiv tei, cireși, paltini și frasini pe restul suprafeței. Pădurea nouă va ocupa o suprafață propriu-zisă de 56,87 ha, diferența reprezentând o zonă deja împădurită în mod natural și drumuri forestiere.

Valoarea totală a investiției este de 3,9 milioane de lei, iar pădurea trebuie sădită până în 2028. Prin licitație publică, GFO a selectat și firma executantă (SC Doracim SRL), care, după semnarea contractului, în noiembrie 2021, a început să pregătească terenul prin tăierea tufărișurilor, defrișarea subarboretului existent, scarificarea, aratul și discuitul pe porțiuni din perimetru.

În total, se vor planta 284.350 bucăți puieți forestieri. „Practic se folosesc 5000 puieți /ha, la o schemă de plantat de 2,25 m x 0,95 m”, a precizat Pantea pentru BIHOREANUL.

Garda Forestieră a mai transformat terenuri degradate în păduri. Anul trecut, instituția a recepționat 47 de hectare de pădure nouă lângă Salonta și alte 148 ha în comuna Bratca.