Producția de energie solară a crescut în Europa cu aproape 50% în anul 2022, arată un raport al grupului SolarPower. În total, anul acesta în Uniunea Europeană a fost produsă o cantitate record de energie solară, de 41,4 gigawați, o cantitate suficientă pentru 12,4 milioane de case.

Puterea solară instalată în UE este cu 47% mai mare decât în anul 2021, când țările membre produceau 28,1 GW. Specialiștii arată că UE are nevoie să producă circa 60 de gigawați, din energie solară în 2023, ca să compenseze pierderile provocate de gazul rusesc.

Țara care a produs cea mai mare cantitate de energie fotovoltaică este Germania, care, de altfel, ocupă acest prim loc încă din anul 2000. În ultimele 12 luni, Germania a produs circa 8 gigawați. Este urmată îndeaproape de Spania, cu 7,5 gigawați și o creștere cu 55% față de anul precedent. Clasamentul este continuat de Polonia (4,9 gigawați), Țările de Jos (4 GW) și Franța (2,7 GW).

„Este timpul să luăm în serios energia solară. Asta înseamnă abordare directă a barierelor”, a precizat Dries Acke, director de politici la SolarPower Europe.