Pentru Bihor, 2022 a fost anul cu cele mai multe incendii care au necesitat intervenția pompierilor, a anunțat inspectorul șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Crișana, Sorin Caba (foto jos), miercuri, într-o conferință de presă în care a prezentat bilanțul instituției pentru anul trecut.

Să ne pregătim

Mai precis, în 2022, pompierii bihoreni au fost chemați să intervină la 1.314 incendii, cu 440 mai multe decât în anul precedent. Dintre acestea, 669 au fost incendii de vegetație uscată, un număr aproape dublu față de 2021, când în Bihor s-au înregistrat 362 de asemenea incendii.

În acest context, Caba a atras atenția că temperaturile tot mai ridicate și clima tot mai aridă reprezintă o problemă reală, de care bihorenii trebuie să fie conștienți.

„Încălzirea globală nu este o himeră, ci un fapt real, și ne așteptăm să se regăsească în continuare și la nivelul societății noastre. Fenomenele periculoase și efectele lor se vor regăsi și în perioada următoare, cu siguranță”, a declarat Caba, adăugând că ISU Crișana are misiunea să transmită bihorenilor nu doar mesaje de avertizare privind aceste pericole, ci și măsuri de ocrotire în fața lor.

Fumatul, sursă de incendii

Din incendiile care nu s-au produs pe terenuri cu vegetație uscată, cele mai multe, 203 la număr, au fost generate de instalații electrice defecte, improvizate sau aparate lăsate sub tensiune și nesupravegheate. Alte 148 au fost declanșate de focul deschis, iar coșurile de fum defecte sau necurățate au provocat 79 de incendii.

Un aspect relevant este numărul incendiilor declanșate de fumat: 98. Asta înseamnă că aproape tot a treia zi, un bihorean a fost neatent cu țigara sa și a dat foc unor locuințe.

În urma incendiilor din 2022, în Bihor au murit patru persoane, iar 32 au fost rănite. „Din nefericire, în fiecare an, perioada rece, cea de utilizare a mijloacelor de încălzire, generează victime. În general, ele provin din pătura săracă a populației și vom încerca să luăm cât mai multe măsuri în a preveni aceste evenimente”, a declarat Caba.

Cât de repede ajunge SMURD-ul?

Pompierii bihoreni intervin și la alte situații de urgență, iar datele statistice arată că anul trecut au desfășurat în total 13.767 de misiuni, în medie fiind vorba de 38 de intervenții pe zi.

Și apelurile la 112 au fost cu 3% mai multe în 2022 decât în anul precedent: 33.335 în total, în medie 91 pe zi sau un apel la 16 minute.

Pe de altă parte, echipajele SMURD Bihor au desfășurat 9.691 de misiuni, în medie zilnică 26, cele mai multe – 8.973 – pentru acordarea ajutorului medical de urgență. De 98 de ori, salvatorii au intervenit pentru descarcerarea unor persoane.

Caba a prezentat și lunile de vârf, iulie și august, când SMURD a avut 965 de intervenții, respectiv 948, dar și timpul de răspuns: 07:01 minute în cazul echipajului de terapie intensivă mobilă care intervenea în mediul urban, respectiv 22:03 minute în mediul rural.

Pentru echipajele de prim-ajutor calificat, timpii de răspuns sunt mai mici: 06:25 minute în mediul urban și 15:58 minute la sate.

Salvatori voluntari

La capitolul prevenție, ISU Crișana a raportat, pentru anul 2022, un număr de 2.018 controale, dintre care 1.468 la operatori economici și 436 la instituții publice. La aceste controale s-au depistat nereguli sancționate cu 1.796 de amenzi, în valoare de 3,4 milioane lei.

Inspectorul-șef a mai menționat că ISU Crișana are peste 100 de persoane înregistrate ca voluntari, iar anul trecut 96 dintre ei au participat la peste 700 de intervenții.

Bilanțul pompierilor bihoreni pentru anul 2022 mai cuprinde și intervenții în sprijinul refugiaților ucraineni și misiuni internaționale, în Grecia și Franța, unde au participat alături de alți pompieri la stingerea unor incendii de amploare.

Pentru anul 2023, ISU Crișana are în lucru două proiecte cu finanțare nerambursabilă: unul pentru eficientizarea energetică a sediului Detașamentului 2 Oradea (în valoare de 1,5 milioane de euro), iar altul pentru construirea unui centru de pregătire regional, în zona Marghita (în valoare de 5,5 milioane de euro). De asemenea, așa cum au făcut-o și anul trecut, pompierii bihoreni au de gând să participe la cursuri de pregătire în Anglia, alături de salvatorii de acolo.

Vezi aici raportul ISU Crișana:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!