Bihorul este tot mai aproape de impunerea unor restricţii. Marţi s-a înregistrat un nou record - pentru valul patru al pandemiei din această toamnă - al cazurilor de Covid-19 descoperite în judeţ în doar 24 de ore: 198 de bihoreni au fost testaţi pozitiv. Numărul cazurilor active a crescut astfel la 1.450.

Tot mai mulţi la ATI

Conform comunicatului privind evoluţia pandemiei în Bihor, transmis marţi de Direcţia de Sănătate Publică şi Prefectură, în acelaşi interval de timp şi numărul bolnavilor aflaţi în stare gravă şi internaţi în secţiile de Anestezie şi Terapie Intensivă din spitalele Covid din Oradea a crescut la 42, fiind cu 7 mai mulţi decât în ziua precedentă. În municipiu mai rămân astfel 27 de paturi la ATI.

Din fericire, marţi nu a fost raportat nici un deces, bilanţul negru stagnând la 1.614.

Numărul infectărilor în Bihor a ajuns însă la 31.508, dintre care 28.444 de cazuri au fost declarate vindecate.

14 localităţi peste 3%

Cele mai multe cazuri active au fost înregistrate în Oradea, unde sunt 727 de bolnavi, iar incidenţa cazurilor la mia de locuitori a crescut la 3,23, după ce luni municipiul a trecut de pragul de 3.

Astfel sunt îndeplinite condiţiile pentru impunerea unor restricţii, fiind vorba despre interzicerea intrării în restaurante, săli de cinema ori participarea la concerte, spectacole, nunţi, botezuri sau alte evenimente private, în cazul persoanelor care nu au un certificat verde.

Deocamdată, însă, aceste restricții nu se aplică. Situaţia din toate localitățile bihorene care au incidenţa peste 3% urmează să fie reglementată de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă care trebuie să emită o hotărâre în acest sens.

O incidenţă mai mare de 3 la mie se înregistrează şi în alte 13 unităţi administrativ-teritoriale din judeţ: Spinuş (9,62), Brusturi (5,55), Chişlaz (4,75), Ţeţchea (4,55), Tărcaia (4,11), Căbeşti (3,89), Sâmbăta (3,85), Săcădat (3,67), Sânmartin (3,64), Sântandrei (3,58), Roşia (3,38), Cetariu (3.26), Remetea (3,15).

Cele patru comune care au peste 4 cazuri la mia de locuitori sunt expuse şi la probabilitatea impunerii carantinei de noapte în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică, precum şi restrângerii activităţilor economice după ora 18. Și aceste restricții urmează să fie discutate de CJSU.

Faţă de zilele trecute, când doar peste 100 de bihoreni primeau un ser anti-Covid pe zi, şi numărul persoanelor vaccinate în ultimele 24 de ore a crescut, fiind vorba de 507 doritori.

Tot marţi a început şi campania de vaccinare cu doza a treia (Pfizer şi Moderna), care poate fi administrată la 6 luni de la primirea dozei a doua.

Vezi mai jos situația infectărilor și incidențele pe ficare unitate administrativ-teritorială din Bihor!