Prima lună a acestui an a fost cel mai cald ianuarie înregistrat vreodată în lume, potrivit observatorului european Copernicus, depășind precedentul record îngrijorător ce data din anul precedent.
Conform News.ro, directorul adjunct al Serviciului pentru schimbări climatice al Copernicus, Samantha Burges, a afirmat că „ianuarie 2025 este o altă lună surprinzătoare, continuând temperaturile record înregistrate în ultimii doi ani, în pofida dezvoltării condiţiilor La Nina în Pacificul tropical şi a efectului lor temporar de răcire asupra temperaturilor globale”.
Cu o temperatură medie de 13,23°C, potrivit Copernicus, „ianuarie 2025 a fost cu 1,75°C peste nivelul preindustrial”, înainte ca oamenii să modifice clima prin utilizarea masivă a cărbunelui, petrolului şi gazelor fosile.
Astfel, ianuarie 2025 este „a optsprezecea din ultimele nouăsprezece luni în care temperatura medie globală a aerului la suprafaţă a depăşit nivelul preindustrial cu mai mult de 1,5°C”, a constatat observatorul european.
Această temperatură medie globală a depășit pragul de +1,5°C, care este cea mai ambiţioasă limită din Acordul de la Paris din 2015, care vizează menţinerea încălzirii globale sub 2°C şi continuarea eforturilor pentru limitarea acesteia la 1,5°C.
Temperaturile globale depind în mare măsură de temperaturile de la suprafaţa mărilor și oceanelor, un regulator-cheie al climei care acoperă mai mult de 70% din suprafața globului. În ce priveşte suprafaţa acoperită de mări și oceane, ianuarie 2025 este a doua cea mai caldă lună după recordul din ianuarie 2024.