Are doar 18 ani, dar numele lui se regăseşte deja într-una din cele mai cunoscute cărţi ale lumii: Cartea Recordurilor Guinness. Béres Balázs a doborât recordul mondial la numărul de tăieturi de cărţi de joc cu o singură mână într-o oră, reuşind cu peste 500 de mişcări mai multe decât predecesorul deţinător al titlului.

Acum, tânărul îşi aşteaptă confirmarea pentru al doilea record, după ce a încercat să fie şi cel mai rapid tăietor de cărţi din lume. Până atunci continuă să-i impresioneze pe cei din jurul său, făcând numere de magie şi de mentalism.

Autodidact

13 cripto.jpgPe când încă era copil, Béres Balázs şi-a descoperit pasiunea în calculatoare. A învăţat secretele informaticii, a câştigat concursuri şi, deşi şi-a dat seama că poate avea un viitor de succes în domeniu, a simţit că nu asta dorea să facă.

Avea 14 ani când, impresionat de un truc, a realizat că vrea să fie magician. "Mi-a plăcut faptul că magia poate provoca deodată un zâmbet şi un fior", explică tânărul, ajuns acum la vârsta majoratului. Şi-a comandat cărţi de profil, a urmărit atent înregistrări cu magicieni şi aşa a învăţat să facă trucuri. Cu numele de scenă Cripto, de câţiva ani dă spectacole de magie pe unde este chemat: grădiniţe, restaurante ori petreceri, chiar şi la orfelinate, ca voluntar. Are numere de magie simple, cu cărţi de joc ce apar şi dispar, dar şi mai complicate, în care îşi înspăimântă spectatorii în timp ce îşi înfige un cui în nas ori îşi contorsionează mâinile.

Cititor de gânduri

Tot de unul singur a învăţat Cripto şi numere de mentalism, ramură a iluzionismului care dă impresia citirii gândurilor şi controlului minţii. "Mentalistul se bazează pe psihologie pentru a intui ceea ce interlocutorul vrea să facă sau pentru a-l determina să facă ceva", explică Cripto. Altfel spus, mentalistul "citeşte" atent gesturile şi mimica interlocutorului, dând impresia că îi cunoaşte chiar gândurile. Totodată, folosindu-se de gesturi ori vorbe subtile, îl convinge să facă o alegere ori alta.

Béres, de pildă, poate să spună la care carte de joc s-a gândit interlocutorul ori să-şi facă spectatorii să aleagă o carte pe care el le-o sugerează fără ca ei să-şi dea seama. Bineînţeles, nu-şi dezvăluie secretele: "E magie!".

Atent supravegheat

În urmă cu doi ani, orădeanul a vrut să se facă cunoscut în lumea întreagă, doborând un record mondial. A ales unul din domeniul magiei şi s-a ambiţionat să devină cel care face cele mai multe tăieturi de cărţi de joc cu o singură mână, cunoscute ca "Charlier cuts", într-o oră. Recordul era deţinut de un tânăr ceh, care făcuse 2.475.

După un an de antrenamente, în vara anului trecut s-a simţit pregătit. În sala de sport a Colegiului Naţional Mihai Eminescu, unde era elev, a adunat martori care să-l filmeze, să-l cronometreze şi să-i numere tăieturile. A reuşit să facă 2.985 de tăieturi în 60 de minute, iar apoi a trimis înregistrările la Londra, la sediul Guinness World Records. În septembrie 2012, a primit confirmarea că este deţinătorul recordului mondial. Reuşita l-a bucurat şi l-a ambiţionat: a decis să depăşească şi recordul de tăieturi într-un minut.

Cel mai rapid

După încă un an de antrenamente, în urmă cu două luni a repetat figura. Însă de data aceasta a trebuit să fie mult mai rapid. "Exact ca la un atlet: dacă e cel mai bun la maraton, nu-i obligatoriu să fie campion şi la sprint", explică tânărul. Vechiul record, deţinut de acelaşi ceh, era de 73 tăieturi de cărţi într-un minut. După mai multe încercări, orădeanul a reuşit 82. Pentru noul record încă îşi aşteaptă confirmarea, dar după ce o va primi e decis să găsească altul de doborât.

În acelaşi timp, Béres, student la specializarea Informatică a Facultăţii de Ştiinţe din cadrul Universităţii din Oradea, are de gând să-şi dezvolte şi numerele de magie şi mentalism. "Mi-ar plăcea ca informatica să fie planul B al vieţii mele", recunoaşte el. În loc să stea în faţa calculatorului, preferă să fie Cripto Magicianul şi să le arate oamenilor că imposibilul poate deveni posibil.


13 monument.jpgARTIST DE RECORD
Oradea, pe harta recordurilor prin artă

În lume există două organisme care certifică recordurile mondiale: Guinness World Records şi World Record Academy. Dacă în Guinness Cripto e singurul orădean, în "academia" de recorduri mai e membru sculptorul orădean Cornel Durgheu, care în 2009 a realizat cea mai mare sculptură ce reprezintă... o ceapă.

Monumentul, înalt de 6,5 metri (foto), e amplasat în Pericei (judeţul Sălaj), fiind comandat şi plătit de celebrul Sandu de la Pericei, producător de ceapă şi pălincă.