Salvamontiştii bihoreni au atins un record pe care nu şi l-ar fi dorit: au intervenit la o sută de accidentări pe munte în lunile ianuarie şi februarie, adică în aproximativ 50 de zile. Ceea ce înseamnă că, în medie, au avut două acţiuni de salvare pe zi. "Îngrijorătoare este şi incidenţa crescută a accidentărilor care au consecinţe medicale grave", spun salvamontiştii, într-un comunicat de presă.

Potrivit salvatorilor, cele mai multe accidente sunt provocate de ignoranţa celor care abordează muntele cu lejeritate. Adică, merg la schi fie fără echipamente adecvate, fie supraevaluându-şi priceperea şi experienţa.

Drept urmare, salvatorii le atrag iar atenţia iubitorilor de sporturi de iarnă cu câteva sfaturi de care trebuie să ţină cont: să verifice starea tehnică a echipamentului de schi şi snowboard, respectiv fixarea legăturilor pe schiuri, muchiile cant-urilor şi în mod special reglajul legăturilor, reglaj care se efectuează în funcţie de statura schiorului, gradientul pârtiei şi experienţa schiorului; să fie atenţi la traficul schiorilor aflaţi în aval; să evite efectuarea coborârilor cu viteză excesivă; să nu se dea cu sania ori ski-bobul pe pârtiile de schi, nici cu schiurile pe pârtiile de săniuş; să îşi pună căşti de protecţie; părinţii să-şi supravegheze copiii minori continuu; să nu schieze în stare de ebrietate.