Weekendul acesta este, fără doar şi poate, unul de foc în Bihor. Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Crişana, Camelia Roşca, sâmbătă, pompierii militari au fost solicitaţi să intervină la peste 70 de incendii cauzate de arderi necontrolate a vegetaţiei uscate.

"Din acest an, ziua de ieri (n.r. sâmbătă) a fost ziua cu cele mai multe solicitări", a declarat Roşca.

Cel mai devastator incendiu s-a petrecut în Podgoria, unde focul aprins pe mirişte s-a extins pe zeci de hectare, cuprinzând livezi, dar şi o casă de vacanţă, care a ars din temelii, cu tot ce era în interior.

Proprietarul casei este artistul plastic Cornel Durgheu, fost decan al Facultăţii de Arte Vizuale. Pe lângă această casă, au mai fost atinse de flăcări şi alte locuinţe, dar şi două maşini. Acestea, însă, nu au ars în întregime.

"Colegii mei nu au apucat să centralizeze datele privitoare la incendii, pentru că solicitările la intervenţii vin în continuare", a declarat Roşca. Cert este că în întreg judeţul au ars hectare întregi de terenuri şi livezi.

Până duminică la ora prânzului, militarii au fost chemaţi la alte 10 incendii cauzate de arderi necontrolate. "Oamenii trebuie să acţioneze responsabil şi să nu dea foc vegetaţiei uscate când sunt condiţii meteo nefavorabile, cum e acum, când vântul suflă cu putere", a precizat Roşca.