Pompierii militari bihoreni au desfăşurat timp de trei zile o complexă operaţiune de asanare a unor proiectile rămase neexplodate din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Militarii au ridicat 92 de muniţii şi elemente de muniţie găsite în curtea unui localnic din Biharia, aceast fiind cea mai mare cantitate de explozibil asanată într-o misiune din Bihor în ultimele două decenii.

Alerta a fost dată luni, printr-un apel făcut la numărul unic de urgenţă 112 de respectivul bărbat care, în timp ce făcea nişte săpături în curtea casei, a găsit un proiectil de artilerie de calibru 67 de milimetri. Pompierii au ridicat şi depozitat proiectilul în condiţii de siguranţă, dar în ziua următoare bărbatul i-a chemat iar, deoarece găsise o altă muniţie.

"Pompierii militari mobilizaţi la faţa locului au asanat teritoriul şi au descoperit 11 proiectile de artilerie de calibru 76 milimetri şi 3 elemente de muniţie. Operaţiunea a fost reluată miercuri, 30 noiembrie 2016, când echipajul pirotehnic al inspectoratului a asanat o suprafaţă de aproximativ 200 metri pătraţi, descoperind 74 de proiectile de artilerie de calibru 76 milimetri, 1 proiectil de calibru 152 de milimetri şi 2 elemente de muniţie", a declarat căpitan Camelia Roşca, purtător de cuvânt al ISU Crişana.

Astfel, cele 92 de muniţii şi elemente de muniţie găsite în cele trei zile au fost ridicate, transportate şi depozitate în condiţii de siguranţă de către echipajul pirotehnic, urmând a fi distruse ulterior prin explozie controlată.

Dat fiind că aceste muniţii sunt periculoase, ISU Crişana a făcut şi o serie de recomandări pentru bihoreni, în cazul în care descoperă proiectile. Mai precis, pompierii îi sfătuiesc să apeleze de urgenţă numărul unic 112, semnalând descoperirea de muniţii neexplodate, fără a le atinge ori a schimba poziţia acestora şi să asigure securitatea locului respectiv până la sosirea specialiştilor.

Totodată, pompierii mai informează că, în zona în care sunt descoperite elemente de muniţie se interzice accesul persoanelor şi animalelor, executarea de săpături manuale sau cu mijloace mecanice de către persoane neautorizate, aprinderea focului deschis, executarea unor lucrări de îmbunătăţiri funciare ori circulaţia vehiculelor.