Un bihorean donează sânge de aproape 40 de ani încoace, iar joi a făcut-o pentru a 111-a oară în cadrul unei colecte mobile a Centrului de Transfuzie Sanguină din Oradea. "Este extraordinar gestul dânsului. Este un model de respect faţă de sine şi faţă de viaţă", a spus dr. Olivia Burtă, coordonatorul centrului.

Bărbatul, pe numele său Gheorghe Giurgiu, în vârstă de 57 de ani, a început să doneze sânge în armată, dar s-a oprit pentru câţiva ani, revenind la acest obicei la recomandarea unui medic. "Prima dată am donat în armată, în 1979. Am donat onorific, cu grupa mea. După liberare am avut o perioadă în care nu am mai donat, dar prin ’84 am avut dureri de cap şi un doctor mi-a indicat să merg să donez sânge că e posibil să am circulaţia grea. Aşa am reînceput", a povestit acesta BIHOREANULUI.

Gheorghe Giurgiu zice că o face pentru cei care au nevoie neapărată de sânge, dar şi pentru propria-i sănătate. "Donez când ajunge colecta mobilă la Salonta, dar am şi mers la Oradea când am fost solicitat de la Centrul de Transfuzie", zice bărbatul, care are grupa de sânge A2.

Cei care doresc să ajute pot dona sânge la sediul Centrului de Transfuzie Sanguină din strada Louis Pasteur nr. 30, de luni până vineri între orele 7.30 - 11.30.

Este necesar ca donatorii să fie sănătoşi, să aibă între 18 şi 65 de ani, femeile să aibă între 50 şi 100 de kilograme, iar bărbaţii între 60 şi 120 kilograme. Trebuie, totodată, să fie echilibraţi psiho-emoţional şi bine hidrataţi.

Donatorii trebuie să nu fi consumat alcool, nici grăsimi cu 24 de ore înainte de recoltare, să aibă un nivel de igienǎ corespunzǎtor şi să aibă tensiunea arterialǎ maximǎ admisǎ 180/100 mmHg. Nu pot dona femeile însărcinate, care alăptează sau sunt în perioada menstruaţiei.

Cei care doresc să afle mai multe detalii despre donarea de sânge pot accesa site-ul www.proviataoradea.ro!