Săptămânal, companiile din parcul industrial al Oradiei sunt în căutare de angajaţi. Pentru că au tot răscolit Bihorul fără rezultat, unele au schimbat macazul şi fac recrutări până şi în Ungaria.

Vinerea trecută, şapte societăţi şi-au prezentat ofertele şomerilor din Biharkeresztes, oraş maghiar aflat la 18 kilometri de Oradea, unde peste 10% din localnici nu au un loc de muncă. Deşi interesaţi, ungurii nu au însă nici ei prea mare tragere să lucreze aici, invocând aceeaşi problemă: salariile prea mici.

Ofertă pentru toţi

Târgul locurilor de muncă oferite de companiile orădene s-a ţinut la Casa de Cultură din Biharkeresztes, la invitaţia Primăriei acestui oraş cu mai puţin de 4.000 de locuitori, din care 14% sunt şomeri.

La bursă s-au dus şapte societăţi: Celestica, Faist Mekatronic, Plexus, Ada, Emerson, Meat Product Internaţional şi Gi Group, aceasta din urmă fiind o firmă de recrutare care căuta angajaţi pentru alte trei companii. Oferta a fost vastă: aproape 400 de joburi. "Companiile caută atât muncitori calificaţi, cât şi necalificaţi, absolvenţi de şcoală profesională, cu studii medii sau superioare, inclusiv pentru posturi de birou", a precizat Liana Boangiu (foto), reprezentant al Eurobusiness Parc, care a intermediat întâlnirea între companii şi şomerii maghiari.

În căutare de specialişti

Nicio firmă nu a impus condiţia cunoaşterii limbii române şi toate s-au oferit să deconteze transportul ori chiar să-l asigure cu maşini proprii, majoritatea oferind, de asemenea, şi alte facilităţi: o masă caldă pe zi, plus tichete de masă.

Reprezentanţii Faist Mekatronic, de pildă, sperau să găsească specialişti care în Oradea sunt pe cale de dispariţie. "Căutăm electricieni, frezori, sculeri, tehnicieni", spune Alexandra Galea (foto), responsabil la compartimentul de resurse umane al companiei. N-au prea avut noroc: deşi la târg au venit în prima oră zeci de persoane, majoritatea şomerilor erau necalificaţi.

O altă firmă, Meat Product Internaţional, care face preparate din carne, a mers la  Biharkeresztes pentru a găsi 50-80 de muncitori necalificaţi. "Căutăm femei care să prepare frigărui şi bărbaţi care să porţioneze carnea", explică Şandor Herman, reprezentant al firmei. Fiecare muncitor primeşte salariul minim pe economie, adică 1.050 lei brut, plus bonusuri în funcţie de norma îndeplinită. "Avem oameni care câştigă lunar, în mână, şi 2.500 lei", explică Herman. Totuşi, numai zece persoane s-au arătat dispuse să discute serios posibilitatea angajării.

Pretenţii la salarii 

De altfel, aceasta a fost tendinţa generală: prea puţini şomeri maghiari s-au arătat dornici să participe la interviuri în vederea angajării. "Aş lucra la Oradea, dar am nevoie de nişte condiţii minime", a explicat unul dintre ei, Kiss Sandor (foto). De trei ani fără slujbă, omul vrea un salariu lunar de cel puţin 1.500 lei ca să facă naveta. Nu de-alta, dar acasă primeşte jumătate din această sumă fără să facă aproape nimic!

În Ungaria, şomerii sunt angajaţi de primării pe perioadă nedeterminată şi, în funcţie de nivelul pregătirii, primesc un venit minim garantat: 50.000 forinţi net (700 lei) cei care nu au terminat liceul şi 70.000 de forinţi (1.000 lei) absolvenţii de liceu ori de facultate. E drept, sunt obligaţi să facă muncă în folosul comunităţii oriunde îi trimite Primăria, dar rar lucrează mai mult de 2-3 ore pe zi. Practic, primesc aproape cât este salariul minim din România stând mai mult acasă!

Mai bine acasă

Asigurându-şi astfel subzistenţa, e lesne de înţeles de ce şomerii din Biharkeresztes nu se aruncă pe orice job, ci au pretenţii şi caută îndelung. Asta chiar dacă oraşul lor, fără industrie şi fără investitori, pare că nu le va oferi prea curând perspective mai bune.

"Este clar că fără un salariu mai mare decât suma pe care o primesc acasă nu vor veni să muncească în Oradea, am şi spus asta companiilor", recunoaşte şi Kubinyiné Szilagyi Maria (foto), angajată a Primăriei Biharkeresztes. Dacă ofertele nu vor cuprinde salarii mai mari, mulţi vor prefera să-şi caute un job în Ungaria, unde şi salariul minim este mai mare: 109.000 forinţi (1.540 lei) pentru muncitorii necalificaţi şi 129.000 forinţi (1.820 lei) pentru calificaţi. Aşadar, fără să pluseze, firmele orădene par condamnate să-şi găsească tot mai greu meseriaşii...