În ultima şedinţă de Senat înainte de vacanţa de vară, aleşii universitarilor orădeni au votat contractul de management pe care, conform Legii Educaţiei Naţionale, rectorul Constantin Bungău trebuie să şi-l asume şi să-l îndeplinească.

Obiective clare

Acest document conţine obligaţiile rectorului pe durata mandatului, obligaţii ce rezultă însă din promisiunile pe care acesta le-a făcut în planul managerial pe baza căruia a fost votat.

"Contractul de management conţine capitole specifice oricărui contract într-o instituţie publică: părţi contractante, obiectul contractului, durata, drepturile şi obligaţiile părţilor, răspunderea, litigii. E ca un contract de muncă", a explicat, vineri, pentru BIHOREANUL, preşedintele Senatului, Sorin Curilă.

Cele mai importante părţi ale contractului sunt indicatorii de performanţă pe care rectorul va trebui să-i atingă, fiecare indicator având şi un termen de îndeplinire. "Am analizat programul managerial cu care rectorul a câştigat alegerile academice, am identificat obiectivele şi am fixat indicatorii", a precizat Curilă.

Obligaţii pe toate "palierele"

Astfel, aşa cum şi-a asumat şi în faţa electoratului înainte de vot, Constantin Bungău va trebui să obţină pentru Universitatea din Oradea calificativul "grad de încredere ridicat" din partea Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior până în aprilie 2014, să includă Universitatea în categoria cea mai înaltă a universităţilor româneşti, cea de cercetare avansată şi educaţie (termen februarie 2016), dar şi să crească ponderea veniturilor extrabugetare ale instituţiei (februarie 2016).

La capitolul cercetare, rectorul trebuie să stabilească strategiile care să crească gradul de clasificare a revistelor Universităţii (decembrie 2012), dar şi să realizeze metodologia prin care să recompenseze activităţile de cercetare care contribuie la îmbunătăţirea clasificării universităţii (decembrie 2012) şi să stimuleze studenţii cu performanţe ridicate (permanent).

Un alt obiectiv ce trebuie îndeplinit până la finele anului 2012 este revizuirea şi definitivarea organigramei Universităţii, iar până în vara anului 2013 trebuie să doteze tot campusul universitar cu internet wireless. Totodată, permanent rectorul are obligaţia de a stabili noi relaţii bilaterale cu universităţi la care cadrele didactice şi studenţii orădeni pot merge în schimburi de experienţă sau la studii, dar şi să crească numărul de studenţi străini ai Universităţii orădene.

În privinţa studenţilor, Bungău mai trebuie să le asigure permanent spaţii de cazare şi o cantină corespunzătoare, dar şi să centreze activitatea didactică a studenţilor după un program care să le avantajeze pregătirea profesională. Totodată, el trebuie să încurajeze voluntariatul printre studenţii orădeni.

Ai greşit, plăteşti!

"Realizarea acestor indicatori va fi verificată de comisiile de specialitate ale Senatului care au atribuţii de control şi vor întocmi rapoarte semestrial", a mai spus Curilă.

Conform legii, încălcarea prevederilor din contractul managerial poate duce la revocarea din funcţie a rectorului, însă doar dacă solicitarea e susţinută de cel puţin o treime din numărul total al membrilor Senatului. Revocarea propriu-zisă se face cu votul majorităţii membrilor Senatului universitar.

Contractul de manangement va fi semnat cel mai probabil săptămâna viitoare de rector şi de preşedintele Senatului.