Obligat de Legea Educaţiei să prezinte anual un raport privind starea instituţiei, rectorul Constantin Bungău a prezentat, luni, Senatului starea Universităţii.
Raportul anual este structurat pe nouă capitole care redau starea financiară a Universităţii, situaţia fiecărui program de studii, situaţia personalului instituţiei, rezultatele activităţilor de cercetare, situaţia respectării eticii universitare şi eticii cercetării, situaţia posturilor vacante, cea a inserţiei profesionale a absolvenţilor, precum şi situaţia încasărilor din granturile de cercetare şi costurile cu regia incluse în programele de cercetare derulate de Universitate.
Capitolul privind situaţia financiară a Universităţii e de departe cel mai "negru". Veniturile de la bugetul de stat au fost în scădere anul trecut, la fel cum au fost şi veniturile din taxe. Aşa cum şi BIHOREANUL a scris, anul 2012 a fost primul din ultimii ani în care Universitatea a încheiat, din punct de vedere financiar, cu deficit. În mare parte din cauza banilor nerambursaţi din proiectele europene, deficitul instituţiei a fost de peste 12,7 milioane de lei.
În plus, salariile angajaţilor Universităţii au crescut anul trecut, prin Ordonanţă de Guvern, însă Ministerul Educaţiei a alocat doar 49% din banii necesari creşterilor salariale, aşa că s-a ajuns în situaţia ca 88% din veniturile instituţiei să meargă pe salarii. Mai mult, prognoza pe 2013 arată că salariile universitarilor vor ajunge să înghită până la 97% din veniturile Universităţii!
"Se vede clar, Univeristatea din Oradea suferă, căci e subfinanţată de statul român, avem venituri mai puţine din taxe şi creşteri salariale neacoperite din bugetul de la Minister. Astfel, acum cel mai mare interes îl acord situaţiei financiare", a declarat, marţi, pentru BIHOREANUL, rectorul Constantin Bungău.
Cât despre celelalte capitole din raportul anual, Bungău spune că "peste tot avem şi lucruri bune, şi lucruri mai puţin bune". Programele de studii sunt majoritatea acreditate, însă nu s-a reuşit "îmbogăţirea" ofertei educaţionale în limba engleză decât cu un program.
Din totalul de 2.486 de posturi din Universitate, sunt ocupate 1.699 de posturi, din care 1.130 sunt didactice, iar 569 nedidactice şi auxiliare. În Universitate sunt 160 de posturi de conducere.
În privinţa activităţii de cercetare, Bungău e mulţumit că universitarii au scris mai multe articole cotate ISI, dar pe de altă parte spune că multe proiecte scrise de colegii săi nu au îndeplinit condiţiile necesar pentru a fi şi finanţate cu bani europeni.