Jurista necesară

Despre cel mai recent concurs organizat la Universitate, pe postul de jurist, nu puţini sunt cei care afirmă că ar fi fost cu dedicaţie. De altfel, încă înainte cu câteva zile de organizarea concursului, pe 16 ianuarie BIHOREANUL i-a trimis rectorului Cornel Antal un mail, întrebându-l ce anume o recomandă pe o anume Alina Tipi să câştige concursul programat abia pe 21 ianuarie (proba scrisă), respectiv 1 februarie (proba orală). Pe 3 februarie, zvonul s-a confirmat.

Acesta a şi fost motivul pentru care, într-o conferinţă de presă susţinută miercuri, rectorul Cornel Antal a simţit să aloce o bună parte a timpului pe marginea - altfel - banalului concurs. Rectorul s-a străduit să convingă că alăturarea juristei Adela Tipi celorlalţi patru jurişti ai universităţii era necesară.

"Încă de 2-3 ani am încercat să angajăm încă un jurist, pentru că volumul de lucru a crescut foarte mult, în special datorită contractelor de cercetare şi a proiectelor care necesită asistenţă juridică. În plus, prin preluarea Staţiunii Pomicole, am preluat şi foarte multe procese, iar Ministerul Educaţiei ne-a aprobat în august 2010 organizarea acestui concurs, fără să ne dea şi metodologia. Până la urmă am organizat concursul după metodologia Ministerului Muncii, la sfârşitul lunii decembrie. Nu am amânat, pentru că ne-a fost teamă să nu vină o nouă lege care să ne interzică angajarea", s-a explicat Antal.

În contextul în care asupra corectitudinii concursului au existat suspiciuni, având în vedere că Adela Tipi provine de la Maternitate, unde era printre apropiatele soţiei sale, ale fostei directoare Liana Antal, rectorul a subliniat că Tipi a parcurs toate etapele necesare şi a câştigat pe bune. "La concurs s-au înscris doar două candidate. Au venit mai mulţi să se intereseze, dar când au aflat ce salariu e, sub 10 milioane, nu şi-au mai depus candidatura. Cealaltă concurentă nu a reuşit să ia nota 5 la scris, ca atare doar Adela Tipi s-a prezentat şi la a doua probă, de interviu. Nota ei finală a fost de 7,35", a menţionat rectorul.

Antal a ţinut să spună că, deşi e "bătăioasă" de felul ei, noua juristă nu va pleda în instanţă. "Va fi la Resurse Umane, să ajute, pentru că, printre altele, legea nouă a salarizării se bate cap în cap cu noua lege a educaţiei", a spus el.

Legea educaţiei, în dubii

În aceeaşi conferinţă de presă, Antal a făcut câteva referiri şi la noua Lege a educaţiei, care intră în vigoare începând din 9 februarie. Rectorul a spus că sunt mai multe necunoscute în ce priveşte aplicarea acesteia, deoarece nu are încă normele metodologice, drept pentru care în aproximativ două săptămâni, reprezentanţi ai Universităţii vor participa la un seminar organizat la nivel central. "Sunt foarte multe întrebări, în toată ţara. Şi noi avem un pomelnic de întrebări", a spus rectorul.

Una dintre nelămuriri vizează cadrele didactice care au împlinit 65 de ani şi trebuie să iasă la pensie. Dacă până acum legea spunea că aceste cadre au posibilitatea să predea până la finalul anului universitar, ca să nu bulverseze programa, acum nu se ştie cum va fi. Neclarităţi sunt şi în ce priveşte reorganizarea pe departamente a catedrelor.

Reorganizare

Pe de altă parte, Antal a mai precizat că Facultatea de Inginerie Electrică şi Tehnologia Informaţiei are un nou prodecan, după ce profesorul inginer Cristian Grava, a demisionat din motive personale. "În şedinţa consiliului Facultăţii a fost ales profesorul Trip Nistor", a precizat rectorul.

El a mai spus că Senatul Universităţii a validat luni pe posturi şase cadre didactice: trei conferenţiari, la Arhitectură, pentru că specializarea era în pericol de desfiinţare din cauza neîndeplinirii procentului de conferenţiari, un conferenţiar la Facultatea de Ştiinţe Juridice şi un conferenţiar şi un lector la Facultatea de Ştiinţe Socio Umane.

Totodată, Antal a mai afirmat şi că Senatul a mai aprobat ca două dintre facultăţile orădene - Facultatea de Ştiinţe şi cea de Protecţie a Mediului - să organizeze sesiune de examene de finalizare a studiilor la două specializări pentru domeniul de licenţă, şi pentru cinci specializări la masterat.

UPDATE

Într-o "solicitare de rectificare" transmisă redacţiei joi, de Biroul de Comunicare al Universităţii, rectorul Cornel Antal se consideră nedreptăţit, nici nu atât de zvonurile care planează asupra lui, cum că ar fi protejat-o pe juristă ca să-i facă pe plac nevestei, ci de faptul că reporterul a scris că a simţit nevoia să se explice pe larg din pricina apariţiei articolului în BIHOREANUL. Lui Antal nu i-a plăcut nici titlul ştirii, mai exact remarca "cu cântec", ca şi cum situaţia de la care a pornit totul ar fi fost normală! Reacţia sa, integrală, în galeria de documente.

Citeşte pe această temă şi premiul "Protejată angajată la Universitate"