După ce CNATDCU a decis să-i retragă titlul de doctor în management, pe motiv că a plagiat, Florian Bodog va fi protagonistul unei anchete la Comisia de Etică a Universităţii din Oradea. Anunţul a fost făcut miercuri de rectorul Constantin Bungău, când BIHOREANUL l-a întrebat ce măsuri va lua faţă de senatorul PSD, totodată profesor şi prodecan la Facultatea de Medicină şi Farmacie.

"Nu am ştiut de decizia CNATDCU, acum aflu de la dvs. Nu ştiu să vă spun concret ce va urma, dar nu putem decât să aplicăm legea şi să facem exact ce prevede ea. Iau act de această situaţie şi voi face o adresă către Comisia de Etică a Universităţii, să analize cazul", a declarat Bungău.

"Pot să vă spun cert că Universitatea din Oradea nu este într-o situaţie cu care se mândrească", a mai spus rectorul, cu referire la noul episod.

Conform Codului de Etică, parte integrantă din Carta instituţiei, "în Universitatea din Oradea nu e acceptată nicio formă de fraudă intelectuală sau plagiatul", iar Comisia de Etică este cea care trebuie să analizeze şi să soluţioneze abaterile de la etica şi deontologia academică.

Maghiar mai aşteaptă

În tot acest timp, Florian Bodog rămâne prodecan al Facultăţii de Medicină şi Farmacie. Decanul Adrian Maghiar a declarat miercuri pentru BIHOREANUL că, cel puţin până în toamnă, nu se va schimba nimic.

"Nu am primit nicio înştiinţare oficială. Oricum, noi suntem deja toţi în vacanţă. În toamnă, când probabil la Universitate va veni o hârtie, iar Universitatea ne-o va transmite nouă, o să fie analizată situaţia în facultate. Decizia nu este a mea", a declarat Maghiar.

Potrivit Cartei universitare, însă, tocmai decanul este cel care poate revoca din funcţie un prodecan, după consultarea Consiliului facultăţii. Este ştiut însă că cei doi, Maghiar şi Bodog, sunt apropiaţi, decanul fiind chiar naşul de botez al uneia dintre gemenele prodecanului.

La judecată

Pe de altă parte, pare greu de crezut că Universitatea din Oradea va primi prea curând o înştiinţare privind retragerea titlului de doctor al lui Florian Bodog.

Legea Educaţiei a fost modificată recent şi prevede acum că diploma de doctor poate fi revocată sau anulată numai prin hotărârea definitivă a unei instanţe judecătoreşti. Acţiunea în instanţă trebuie introdusă de instituţia care a emis diploma de doctor.

Contactată de BIHOREANUL, preşedinta Comisiei de Etică a Universităţii de Vest din Timişoara, Mihaela Tomiţă, a declarat că se va consulta cu juriştii instituţiei pentru a lămuri cine ar trebui să introducă această acţiune, UVT sau Ministerul Educaţiei.

Aşa cum era de aşteptat, Florian Bodog se consideră nedreptăţit. Într-o declaraţie făcută unui cotidian local, ex-ministrul a spus că CNATDCU nu i-a solicitat un punct de vedere, iar Comisia de Etică a UVT n-a ţinut cont de explicaţiile sale şi nici de declaraţia doctoriţei Daina, care a arătat că, de fapt, a fost co-autoare cu Bodog, dar în secret, deoarece iniţial acesta n-ar fi vrut să-şi aroge meritele.