Rectorul Universităţii din Oradea, Constantin Bungău, a fost vizat miercuri de procurorii DNA, care i-au percheziţionat biroul, dar şi casa.

Anchetatorii au stat mai bine de trei ore în biroul din rectorat, după care au plecat fără să facă declaraţii jurnaliştilor. Ei au continuat percheziţiile în campusul doi al Universităţii, în biroul decăniţei Facultăţii de Ştiinţe Socio-Umane, Floare Chipea.

"Nu am nicio implicare"

După plecarea procurorilor, Bungău le-a declarat jurnaliştilor că nici de la domiciliul său, nici de la birou, aceştia nu au ridicat niciun document. "Ancheta încă nu este finalizată, se va mai face o percheziţie în campus şi trebuie să transmitem probe, documente cu privire la desfăşurarea unui concurs care s-a finalizat la sfârşitul lunii februarie, pentru că ar putea să fie şi elemente de corupţie sau de mită în cazul postului scos la concurs pentru doamna Dindelegan. Probabil se consideră că noi am influenţat scoaterea unui post la concurs şi ar fi un fel de mită sau trafic de influenţă", a declarat Bungău.

Camelia Dindelegan este cadru didactic al Facultăţii de Ştiinţe-Socio Umane, iar în februarie a promovat, prin concurs, pe postul de profesor universitar.

Susţinând că nu ştie nici ce calitate are în dosar, nici ce acuzaţii s-au făcut, Bungău s-a arătat contrariat că este vizat de anchetă. "Eu nu am nicio implicare, nu pot să fac ceva, nu pot să ajut în niciun fel ca cineva să promoveze, nu am cum. Nu eu fac acest lucru. Nu înţeleg de ce se întâmplă cu persoana rectorului acest lucru", a declarat rectorul.

Cine a reclamat?

Bungău a admis însă că ştia că în facultate a existat o nemulţumire pe tema concursului de promovare a lui Dindelegan. "A mai apărut în ziare un scandal cu privire la acest concurs. Este probabil o ciocnire dintre două colege din acelaşi departament şi am intrat şi noi din păcate în această poveste. Rectorul Universităţii din Oradea nu are nimic de-a face cu acest lucru", a mai spus Bungău.

Scandalul la care face referire rectorul le are ca protagoniste pe Camelia Dindelegan şi pe prorectoriţa Simona Trip. În cadrul facultăţii, Trip a contestat promovarea lui Dindelegan ca profesor universitar, susţinând că aceasta nu îndeplinea condiţiile de avansare.

Rectorul Bungău susţine însă că nu are nicio informaţie ca Trip să fie cea care a făcut un denunţ la DNA şi nici nu ştie cine a făcut acest denunţ. "Am încercat să le împac pe cele două colege, am vorbit şi cu doamna decan să găsească soluţii. Prea multe elemente nu ştiu. Vă spun cu siguranţă un lucru: doamna Dindelegan are condiţii de profesor şi pentru a conduce doctorat. Era conferenţiar şi nimeni în departamentul respectiv nu are abilitarea (n.r. examen care permite unui profesor universitar să conducă doctorat)", a spus Bungău, sugerând astfel că promovarea lui Dindelegan a fost una corectă.

"Eu sunt liniştit"

Întrebat dacă el crede că ancheta DNA are legătură cu alegerea viitorului rector, programată pentru 19 aprilie, în condiţiile în care el este unul dintre candidaţi iar miercuri dimineaţă le-a spus jurnaliştilor că "este campanie electorală" în Univesitate, Bungău a afirmat că speră că cele două chestiuni nu au legătură.

În schimb, crede că acest lucru îi va afecta candidatura. "Sigur va exista o afectare, dar nu ştiu cum. Vom vedea. Eu sunt liniştit pentru că sunt sigur, nu am nicio atribuţie pe zona aceasta", a concluzionat rectorul.

Nici decanul Floare Chipea, nici Camelia Dindelegan nu au răspuns apelurilor telefonice ale BIHOREANULUI pentru a-şi exprima punctele de vedere.

Citeşte şi articolul: Percheziții la Universitatea din Oradea! Procurorii DNA au sigilat biroul rectorului Constantin Bungău