După ce a încheiat anul 2013 cu un deficit de 7 milioane de lei, Universitatea din Oradea continuă perioada grea din punct de vedere financiar. Rectorul Constantin Bungău a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că deşi conform contractului instituţional Universitatea va primi anul acesta cu 3% mai mulţi bani de la Ministerul Educaţiei, adică aproximativ 39,5 milioane lei, situaţia este tot dificilă. Mai cu seamă că suma necesară exclusiv salariilor angajaţilor este de aproximativ 70 milioane lei.

"Linia de finanţare (n.r. în valoare de 5 milioane de lei) a fost folosită integral şi avem 16 milioane de lei nerambursaţi din proiecte. Dacă nu ne încadrăm cu fondul de rulment şi într-adevăr vom avea nevoie, va trebui să apelăm la cine are bani: băncile", a declarat rectorul, întrebat dacă se impune accesarea unui nou credit pentru Universitate.

Constantin Bungău a declarat că Universitatea este la zi cu plata salariilor, a datoriilor la bugetul statului, însă în luna mai au întârziat plăţile în afara salariilor de bază, adică salariile de la plata cu ora, şi plăţile către furnizori. "Universitatea din Oradea are nevoie de minim 2 milioane de euro ca să nu aibă probleme de funcţionare", a declarat rectorul.

Întrebat cu ce se alege, în aceste condiţii, Universitatea din proiectele europeane pe POSDRU, program recunoscut pentru că investeşte în resursa umană, Bungău a exemplificat că din fiecare astfel de proiect 6-10% reprezintă sume de regie, adică bani din care se plătesc utilităţile în amfiteatre şi săli.

De asemenea, Constantin Bungău a reamintit de necesitatea existenţei unei metodologii de finanţare a universităţilor, care se face tot în funcţie de criteriile de performanţă din 2011. Potrivit rectorului, există metodologii noi propuse, dar nu se discută concret despre niciuna la nivelul Ministerului Educaţiei. "Este şi an electoral, probabil nu se doreşte a deranja", a spus rectorul.