Luni, taman la debutul anului universitar, Ministerul Educaţiei a făcut publică ierarhizarea domeniilor de studiu pe cinci nivele (A - cel mai bun, F - cel mai slab) ale fiecărei universităţi. În urma acestei ierarhizări, Universitatea din Oradea are doar două domenii de categoria A, şapte de categoria B, 25 de categoria C, 8 de categoria D şi patru de categoria E.

Ierarhizarea domeniilor i-a luat prin surprindere pe universitarii orădeni. Asta pentru că domeniul Agronomie, Horticultură, Silvicultură, Inginerie forestieră, ale cărui reuşite nu sunt făcute publice prea des, e în prima categorie, în timp ce Economicele a intrat în ultima categorie, chit că Facultatea de Ştiinţe Economice e considerată una dintre cele mai bune.

Rectorul Cornel Antal a explicat, însă, miercuri, într-o conferinţă de presă, că ierarhizarea trebuie gândită doar în comparaţie cu alte universităţi şi că o comparaţie între domeniile Universităţii din Oradea privind locul în clasament este incorectă. Asta pentru că la fiecare domeniu s-au aplicat criterii diferite de încadrare. "S-au aplicat criterii diferite de încadrare în categorii, criterii elaborate de comisii specializate. Unele comisii au stabilit criterii mai dure, altele mai puţin dure", a precizat Antal.

De asemenea, la fiecare categorie în parte a fost stabilită Universitatea care are cel mai bun domeniu, iar restul domeniilor au fost clasificate în funcţie de acesta. Astfel, aşa cum e şi firesc, Economicele Universităţii din Oradea s-au dovedit mult mai slabe decât ocupantele primelor locuri din domeniu, Universitatea Babeş-Bolyai sau Academia de Studii Economice Bucureşti.

"E complet eronat să compari domeniile de la Universitatea din Oradea între ele. Ne putem compara doar cu alte universităţi", mai spus rectorul. Totodată, Antal consideră foarte important că această ierarhizare deschide calea competiţiei între universităţi, iar în mod normal fiecare cadru didactic ar trebui să lupte ca domeniul său să fie mai bine cotat.

Ierarhizarea domeniilor se va face anual, iar poziţia va conta la finanţarea lor. Deocamdată, nu se ştie însă cum va influenţa ierarhizarea domeniilor finanţarea, Ministerul Educaţiei nerealizând încă metodologia.

19, numărul norocos al Universităţii

În aceeaşi conferinţă de presă, Antal a mai vorbit despre o nouă clasificare a universităţilor, de data aceasta la nivel mondial. Baza de date Scopus, care, la fel ca ISI, monitorizează producţia ştiinţifică, a realizat clasamentul mondial Scimago, care include pentru prima oară şi Universitatea din Oradea.

"Universitatea din Oradea apare, ce-i drept, pe la coada clasamentului, pe plan mondial pe locul 2.981, din totalul de circa 3.000 de universităţi, în Europa de Est pe locul 193, iar în România pe locul 19", a precizat Antal.

Locul 19 în clasamenentul din România realizat de Scopus este acelaşi cu cel realizat de Asociaţia Universităţilor Europene, prin Ministerul Educaţiei, care a clasificat universităţile româneşti în trei categorii.

"E o realizare pentru Universitatea din Oradea să fie vizibilă pe plan internaţional", a mai spus rectorul orădean.