Cu ocazia împlinirii a 95 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, orădenii sunt invitaţi la o conferinţă pe această temă, ce va avea loc miercuri, de la ora 15, în sala Traian Moşoiu a Primăriei.

La eveniment vor conferenţia rectorul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj Napoca, prof.univ.dr. Ioan Aurel Pop, care va vorbi despre "Moldova în cultura românească: repere istorie", şi decanul Facultăţii de Istorie şi Filosofie din cadrul Universităţii de Stat din Republica Moldova, conf.univ.dr. Igor Şarov, a cărui prelegere se intitulează "Unirea Basarabiei cu România".

De asemenea, în cadrul evenimentului va avea loc şi prezentarea volumului "The Historian's Atelier: Sources, Methods, Interpretations", coordonat de universitarii orădeni Sorin Şipoş, Gabriel Moisa, Mircea Brie, Florin Sfrengeu, dar şi de profesorul moldovean Ion Gumenai.

Conferinţa este organizată de Primăria Oradea, Universitatea din Oradea, Universitatea Babeş-Bolyai, Universitatea de Stat din Republica Moldova şi de Academia Română, prin Centrul de Studii Interdisciplinare Oradea-Chişinău.

Pe de altă parte, Universitatea din Oradea a anunţat că, tot miercuri de la ora 17, va avea loc lansarea de carte "Generaţia Marii Uniri. Evenimentele din Bihor (decembrie 1918-aprilie 1919. Documente", de Viorel Faur. Lansarea volumul va avea loc în sala mare a Prefecturii, cartea fiind prezentată de poetul şi ziaristul Miron Blaga.