Rectorul Universităţii din Oradea şi-a îndeplinit principalul obiectiv declarat încă de la preluarea mandatului: îmbunătăţirea calificativului "încredere limitată" acordat de Agenţia Română pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS) în 2007.

Pe 1 iulie, ARACIS a stabilit finalitatea evalurii instituţionale începută la Universitatea din Oradea în luna martie a acestui an, decizând să acorde calificativul "încredere". Antal s-a declarat mulţumit de acest rezultat, mai cu seamă că unul mai bun nu se putea obţine. "Procedural, nu se poate trece direct la gradul cel mai înalt. Se putea obţine doar "încredere", urmând ca peste un an, în urma unei evaluări la cerere, să primim "încredere ridicată"", a declarat Antal miercuri, într-o conferinţă de presă.

Raportul ARACIS va fi făcut public, pe site-ul instituţiei, pe 25 iulie, însă rectorul a precizat anumite aspecte consemnate de membrii comisiei de evaluare. "În raport, Consiliul are o exprimare de genul că are deplină încredere în echipa managerială", a spus Antal.

ARACIS a evaluat la Oradea 32 de indicatori, precum integritatea academică, administrarea eficientă sau dotări, pentru care se acordau calificative: minim, referinţă 1 sau referinţă 2. "Dacă din cei 32 sunt câţiva care nu îndeplinesc nivelul minim, se dă "încredere". Dar la noi absolut niciun indicator nu este sub minim. Avem 13 la minim şi 19 la referinţă 1 şi referinţă 2. Astfel, ar fi trebui să luăm "încredere ridicată", dar nu putem, pentru că s-ar sări peste o treaptă", a explicat Antal.

Anul viitor, Universitatea poate primi calificativul maxim, dacă cere ARACIS-ului să facă o nouă vizită. "Teoretic, şi dacă n-am mai face nimic până anul viitor, tot am obţine calificativul maxim", a spus Antal. Totuşi, rectorul a declarat că are de gând să lucreze la acei indicatori unde instituţia a primit gradul minim, mai cu seamă la spaţii, dotări şi calitatea procesului de învăţământ.

De asemenea, Antal a precizat că acest calificativ acordat de ARACIS este unul foarte important, nicidecum irelevant, chiar dacă se schimbă criteriile de ierarhizare a universităţilor. "Acest calificativ reprezintă un grad de credibilitate, nu de ierarhizare. Nu are nicio legătură cu finanţarea şi nici n-a avut. În cei patru ani (n.r. în care Univeristatea a avut calificativul încredere limitată) nu s-a întâmplat nimic din punct de vedere al finanţării", a declarat rectorul.