Anual, rectorii universităţilor din România sunt obligaţi să prezinte public un raport privind starea instituţiei pe care o conduc. Rectorul Universităţii din Oradea, Constantin Bungău, a publicat raportul pentru anul 2014 pe site-ul instituţiei, la secţiunea "Informaţii publice" şi, totodată, l-a transmis Senatului universitar.

Cea mai mare realizare a Universităţii în anul 2014 este reducerea deficitului financiar, adică a diferenţei între cheltuieli şi venituri, de la 7,6 milioane de lei, cât era la sfârşitul lui 2013, la 3 milioane de lei. "Am reuşit să înjumătăţim deficitul, chiar mai mult", a explicat Bungău miercuri, pentru BIHOREANUL.

Raportul mai arată că anul trecut Universitatea a avut un buget de 122 de milioane de lei, cu 10 milioane mai puţin decât în 2013, de la Ministerul Educaţiei primind 44 de milioane de lei. Datele privind personalul instituţiei arată că Universitatea are 2.179 de posturi prevăzute şi 1.568 ocupate, din care 1.053 de personalul didactic. "Numărul de posturi didactice ocupate s-a redus cu 2,77%", mai arată raportul. Tot în 2014, Universitatea a avut în derulare 38 de proiecte, cu o valoare totală de 22,5 milioane.

Şi numărul studenţilor s-a redus anul trecut, cu aproximativ 5%. Totuşi, a spus rectorul, un avantaj este că nu s-a redus numărul promovărilor cadrelor didactice. "Cei care au îndeplinit condiţiile au putut promova", a explicat Bungău.

Pentru 2015, rectorul are speranţe de şi mai bine. "Deocamdată am primit finanţarea doar pentru 9 luni, aproape 37 de milioane. Dar nu m-ar deranja dacă am avea aceeaşi finanţare ca anul trecut, pentru că din toamnă CAS va fi redus, iar aproximativ 60 de cadre didactice vor părăsi Universitatea, pentru că nu au doctoratul", a spus rectorul.