Viorel Jinga, rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, a intrat în familia academică orădeană.

Profesorul a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universității din Oradea, ceremonie înscrisă în calendarul activităților menite să celebreze 60 de ani de învățământ superior continuu în orașul de pe Crișul Repede, a transmis instituția academică locală, printr-un comunicat de presă.

Medic primar urolog, Jinga a scris peste 80 de articole publicate în jurnale indexate ISI, peste 20 de cărți, tratate și monografii și este coautor în peste 200 de lucrări. Rectorul orădean, Constantin Bungău, i-a spus omologului său că Universitatea din Oradea „vă va primi, întotdeauna, cu drag în mijlocul ei, domnule rector, nu numai ca profesor ci, mai ales, ca om”, iar prodecanul Facultății de Medicină și Farmacie, Florian Bodog, cel care a dat citire Laudatio-ului dedicat lui Jinga, a precizat că „activitatea profesională, opera științifică și personalitatea prof. univ. dr. Viorel Jinga sunt dificil de prezentat într-un spațiu atât de restrâns”.

Rectorul UMF „Carol Davila” mai este Doctor Honoris Causa al instituțiilor academice de învățământ medical din: Chișinău, Craiova și Pitești.

Colegul său de generație și de specializare, profesorul și doctorul orădean Gheorghe Bumbu, a spus și el, în cadrul ceremoniei, că acest titlu de Doctor Honoris Causa este „rezultatul unei povești de succes” pentru „un om care a muncit enorm, un profesionist excelent, un coleg și un prieten drag”, și l-a îndemnat pe Jinga să facă „mai mult pentru medicina din această margine de țară”.

La rândul său, decanul FMF Oradea, dr. Adrian Maghiar, a spus că facultatea nu a acordat de mulți ani înaltul titlu academic, dar alegerea rectorului bucureștean „nu a fost o alegere grea”.

„Visul meu a fost acela de a fi un medic bun, pentru a avea capacitatea și tehnica de a-i salva pe aceia pentru care medicul reprezintă ultima speranță”, a spus, în replică, rectorul UMF București. Jinga a ținut apoi un curs magistral pe tema medicinei personalizate în domeniul urologiei și a vorbit și despre înființarea unei rețele naționale de genomică, „din care Universitatea din Oradea va face parte”.

„Familie” lărgită

În ultima perioadă, Universitatea din Oradea și-a mărit comunitatea cu mai mulți profesori care au primit cel mai înalt titlu academic. Această „avalanșă” de ceremonii DHC face parte din calendarul festivităților menite să marcheze 60 de ani de învățământ superior neîntrerupt la Universitatea din Oradea.

Pe 11 mai, titlul de Doctor Honoris Causa i-a fost acordat profesoarei Csilla Csák, decan al Facultății de Drept, Universitatea din Miskolc, la sugestia Facultății de Drept din Oradea. Csák, care predă și la Oradea, are funcții în foruri din Ungaria și de la nivel European de drept rural, și este considerată o specialistă necontestată a domeniului.

Ceremonia a avut loc în cadrul Conferinței bienale organizate de Facultatea de Drept, pentru a IX-a ediție. La conferință au avut loc dezbateri pe marginea provocărilor învățământului juridic superior, dar și, evident, probleme de specialitate din domeniul Dreptului. Interesul față de conferința organizată de Facultatea de Drept din Oradea este mare, dovadă că s-au înscris peste 50 de lucrări scrise de profesori de la 8 universități din țară și alte 6 din străinătate.

O zi mai târziu, pe 12 mai, titlul de Doctor Honoris Causa a fost conferit și profesorului emerit Petre Iuliu Dragomir, un remarcabil specialist al geodeziei românești din cadrul Universității Tehnice de Construcții București.

Propunerea pentru această distincție a făcut-o Facultatea de Construcții, Cadastru și Arhitectură.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!