Rectorul Universităţii Babeş Bolyai din Cluj Napoca, Ioan-Aurel Pop, este noul preşedinte al Academiei Române, în urma alegerilor care au avut loc joi, în Adunarea Generală a înaltului for cultural şi ştiinţific.
Potrivit agenţiei de ştiri Mediafax, academicianul a obţinut 86 de voturi, iar pe locul al doilea s-a situat academicianul Victor Voicu, cu 56 de voturi. Ioan-Aurel Pop a fost ales în cel de-al doilea tur de scrutin.
Mandatul de preşedinte al Academiei Române are o durată de 4 ani, iar un membru titular poate deţine această funcţie de două ori.
Pentru alegerile de joi au fost propuşi patru candidaţi: academicienii Cristian Hera, Bogdan C. Simionescu, Ioan-Aurel Pop şi Victor Voicu. Hera, care a deţinut funcţia de preşedinte interimar după decesul fostului şef al Academiei, Ionel-Valentin Vlad, a decis însă să nu candideze.
Cine este Ioan-Aurel Pop
Ioan-Aurel Pop are 63 de ani. S-a născut în satul Sântioana, judeţul Cluj, a absolvit Liceul "Andrei Şaguna" din Braşov şi a urmat cursurile Facultăţii de Istorie şi Filosofie a Universităţii "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca, pe care le-a încheiat ca şef de promoţie. În 1989 şi-a susţinut teza de doctorat intitulată "Adunările cneziale din Transilvania în secolele XIV-XVI".
Din anul 2012 rectorul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, aflat în prezent la al doilea mandat la conducerea instituţiei de învăţământ superior. Este profesor universitar, doctor în Istorie, membru corespondent al Academiei de Ştiinţe, Litere şi Arte (Paris) din 1999, membru titular al Academiei Române din 2010 şi membru al Academiei Europene de Ştiinţe şi Artă (Salzburg) din 2013. În 2015, a primit Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Cavaler.
Ioan-Aurel Pop a desfăşurat o bogată activitate didactică, ca asistent, lector, conferenţiar, din 1996, este profesor la Departamentul de istorie medievală, premodernă şi istoria artei a Universităţii "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca, iar din 2012 este rector al acestei universităţi. Totodată, este autor a peste 50 de cărţi, ediţii de izvoare istorice, tratate şi manuale universitare, volume îngrijite şi a peste 300 de studii, articole, recenzii, dări de seamă, cronici în volume separate, reviste de specialitate şi publicaţii de cultură.
Între altele, a fost profesor invitat la Universitatea din Pittsburgh, SUA (1991-1992), INALCO din Paris (1998), Universitatea din Trento (2001) şi Universitatea Ca’ Foscari din Veneţia (2003-2008). În perioada 1994 - 1995 a fost directorul Centrului Cultural Român din New York, iar, între 2003 şi 2007, directorul Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică din Veneţia.
Vorbitor de franceză, engleză, italiană, germană şi maghiară, Ioan-Aurel Pop a fost distins şi cu premiul George Bariţiu al Academiei Române (1991), premiul de excelenţă al Institutului Eudoxiu Hurmuzachi pentru Românii de Pretutindeni (2011) şi premiul Media de Excelenţă, din partea publicaţiei Gazeta de Cluj (2011). Citește aici mai multe despre activitatea sa!