Senatul Universităţii din Oradea a decis acordarea unui nou titlu de Doctor Honoris Causa. La propunerea Facultăţii de Ştiinţe Economice, Ioan Talpoş, rectorul Universităţii de Vest din Timişoara, va primi înaltul titlu onorific. Ceremonia va avea loc pe 19 decembrie, de la ora 10, în Aula Magna a Universităţii.

"Această manifestare oferă ocazia Senatului Universităţii din Oradea de a recunoaşte o personalitate ştiinţifică şi academică remarcabilă şi de a promova un model uman şi profesional de urmat, nu numai pentru economişti, ci şi pentru întrega comunitate academică şi pentru tânăra generaţie de studenţi", se arată în comunicatul facultăţii.

Laudatio pentru Talpos a fost realizat şi evaluat de o comisie din care a făcut parte chiar şi Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României, alături de rectorii altor universităţi din ţară.

La ceremonie vor participa reprezentanţi ai învăţământului superior economic şi cercetării ştiinţifice economice româneşti, ai oficialităţilor locale, instituţiilor publice locale, comunităţii profesionale a economiştilor din judeţul Bihor.

Din 2004 până în 2008, Talpoş a fost decanul Facultăţii de Economie din cadrul Universităţii de Vest Timişoara, în 2008 fiind ales rectorul universităţii. În cei trei ani de când conduce universitatea, Talpoş a fost însă implicat în câteva scandaluri.

În 2010, era acuzat de profesorii universitari că plăteşte 26.000 de lei pentru nişte conferinţe susţinute de principele Duda, în timp ce cadrele didactice ale Universităţii muncesc pe salarii mici. Totodată, în luna septembrie a acestui an, un grup de cadre didactice au cerut demisia rectorului, nemulţumite de poziţia universităţii din clasamentul naţional întocmit de Ministerul Educaţiei, unde "Vestul" este lider în a doua categorie.