La Universitatea privată Partium din Oradea a avut loc marți scrutinul pentru alegerea viitorului rector, care însă a fost mai degrabă o formalitate.

Unicul candidat a fost actualul rector, Pálfi József, care a fost votat de 50 dintre cei 52 de colegi prezenți la urne. 19 universitari din totalul de 71 cu drept de vot au lipsit de la scrutin.

Astfel, Pálfi, rector din 2016, va fi și următorul rector al instituției academice. Cel de-al treilea mandat al său va începe după ce se vor finaliza și formalitățile.

„Rezultatul alegerilor trebuie validat în ședința Senatului universitar, programată pentru săptămâna viitoare”, a declarat Nyíri Enikő, purtătoarea de cuvânt a Universității Partium, joi, pentru BIHOREANUL. Ulteriorul, rezultatul alegerilor va trebui confirmat și de Ministerul Educației.

Pentru presa maghiară din Oradea, Pálfi a declarat că nu vrea să își dezvăluie planurile pentru viitorul mandat de 5 ani până când nu va fi oficial numit în funcția de rector.

Înființată în 2008, pe temelia Institutului Superior Reformat Sulyok Istvan fondat în 1990, Universitatea Creștină Partium a fost prima instituţie de învăţământ superior de sine stătătoare a maghiarilor din Ardeal, recunoscută de către statul român. Ea are în prezent două facultăți (de Litere și Arte, respectiv de Științe Economice și Sociale), un Departament pentru Pregătirea Personalului Didactic, un institut de cercetări și un centru de orientare în carieră.

Universitatea este susținută financiar de Guvernul de la Budapesta.

Absolvent al Institutului Teologic Protestant de la Cluj-Napoca și cu un doctorat obținut la Debrețin, Pálfi József și-a început cariera didactică la Universitatea Partium, unde, între 2011 și 2015, a fost și președinte al Senatului, iar din 2016 este rector.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!