Facultatea de Protecţia Mediului şi-a sărbătorit vineri cele două decenii de existenţă cu un simpozion internaţional pe două teme: "Factorii de risc pentru mediu şi siguranţa alimentelor" şi "Resurse naturale şi dezvoltare durabilă". La manifestare au luat parte invitaţi de la universităţi din Ungaria, Grecia, Slovacia, Spania ori Olanda, dar şi din România.

Pentru a marca momentul festiv, decanul facultăţii, Ioan Chereji, a condus şi o ceremonie de decernare a celui mai înalt titlu academic. Laureatul a fost Ioan-Vasile Abrudan, rectorul Universităţii Transilvania din Braşov, originar din Beiuş. "Este cea mai prestigioasă personalitate din învăţământul superior şi din cercetarea românească contemporană din domeniul silviculturii. Acest statut l-a obţinut prin multă muncă, încununată cu succese cu totul remarcabile", a precizat universitarul Constantin Domuţa, în Laudatio dedicat lui Abrudan.

În replică, rectorul din Braşov a precizat că se simte oarecum stânjenit de titlul primit, întrucât este şi evaluator în cadrul Agenţiei pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Superior, iar în trecut, la o evaluare făcută la Facultatea de Protecţia Mediului, n-a constatat numai lucruri bune.

"Primul contact pe care l-am avut cu Universitatea din Oradea a fost în 2008 şi nu a fost unul prea plăcut. Am evaluat programul de Silvicultură al facultăţii, iar rezultatul nu a ieşit tocmai bine. Probabil că mulţi s-au întrebat atunci: ce are omul acesta cu noi? Mă bucur însă să văd că evaluarea meticuloasă şi obiectivă de atunci a ajutat această instituţie să evolueze", a spus Abrudan în faţa universitarilor orădeni.

La finalul ceremoniei de Doctor Honoris Causa, decanul Ioan Chereji a înmânat şi plachete aniversare colaboratorilor facultăţii de la universităţile străine.