Primarul Ilie Bolojan a anunţat, marţi, că Primăria Oradea va prelua în administrare, pentru o perioadă de 20 de ani, Palatul Episcopiei Greco Catolice, mistuit de flăcări în incendiul de sâmbătă seară. Clădirea va fi reabilitată şi tranformată în centru cultural.

Declaraţia a fost făcută într-o scurtă conferinţă de presă susţinută de edil alături de episcopul Virgil Bercea, în curtea palatului.

"Având în vedere distrugerile masive pe care incendiul de sâmbătă le-a provocat clădirii monumentale, am căutat împreună cu Episcopia soluţii pentru reabilitarea acestei clădiri emblematice, pe de o parte, şi pe de altă parte pentru redarea ei orădenilor, aşa cum a fost şi proiectul iniţial al Episcopiei, de a o transforma într-un centru cultural. Am convenit să realizăm un parteneriat în urma căruia această clădire, într-un termen cât mai scurt posibil, să fie pe de o parte reabilitată şi pe de altă parte să aibă o funcţiune publică, un centru cultural pentru orădeni. În acest sens, Primăria Oradea ar urma să preia în administrare această clădire şi să parcurgem etapele necesare în perioada următoare", a declarat Bolojan.

Edilul a adăugat că s-a convenit "de principiu" ca "această preluare în administrare să se facă pe o perioadă de 20 de ani" şi "să realizăm împreună etapa de colectare de fonduri".

De asemenea, Bolojan a făcut un apel către toţi orădenii şi toţi cei care doresc să doneze pentru această cauză, "să o facă prin conturile deja anunţate de către Episcopie" şi s-a angajat ca sprijinul consistent de care va fi nevoie, date fiind distrugerile de amploare, să fie făcut de către Consiliul Local Oradea.

Bolojan a mai spus că, după ce Poliţia şi Parchetul vor finaliza cercetările privind cauza incendiului, într-o primă etapă clădirea va fi curăţată de moloz şi se va realiza o expertiză de rezistenţă, care să "ne spună ce se poate folosi, ce prezintă siguranţă şi ce trebuie demolat". "La finalizare vom avea estimarea a ceea ce trebuie făcut".

Cea de-a doua etapă va fi realizată în toamnă și va presupune lucrări "de urgenţă" pentru punerea în siguranţă a clădirii, inclusiv zona de acoperiş, iar cea de-a treia etapă va presupune efectiv reabilitarea clădirii, inclusiv partea interioară.

"Vreau să le mulţumesc tuturor celor care au telefonat. Mulţumesc domnului ministru al Culturii, domnul George Ivaşcu, pentru că a sunat duminică şi ne-a asigurat de sprijinul Ministerului Culturii, şi tuturor celor care ne sprijină, inclusiv firmelor private", a mai spus Bolojan.