Înainte de încheierea sezonului de activităţi outdoor, peste 80 de biciclişti au participat, sâmbătă, la evenimentul "Redescoperă Bihorul pe Bicicletă-Valea Ierului", organizat de Agenţia de Management al Destinaţiei Bihor. Pasionaţii de cicloturism şi activităţi în aer liber au avut ocazia să viziteze, din şaua bicicletelor, colecţii locale, case tradiţionale, faimoasele pivniţe din comuna Sălacea şi să deguste produse tradiţionale de sezon.

Circuit de 46 km

Profitând de vremea bună, favorabilă unei drumeţii pe două roti, participanţii, orădeni în cea mai mare parte, dar şi temerari beiuşeni, au parcurs cei 46 de km de traseu în circuit, pe drumuri de pământ, asfalt şi piatră, bucurându-se de peisajul agricol şi de cel rural al Văii Ierului.

Prin toate localităţile prin care au trecut – Valea lui Mihai, Galoşpetreu, Otomani, Sălacea – sportivii au fost "îmbiaţi" de localnici cu felurite bunătăţuri: pâine, slănină, cârnaţi, legume, pălincă, cozonaci.

Totodată, bicicliştii au vizitat obiective cu potenţial turistic uriaş, dar care acum sunt prea puţin cunoscute: case tradiţionale, cu cuptoare de pâine şi bănci din lemn, conacul Komáromi din Otomani ori Casa Slujitorilor din Sălacea, o construcţie specifică din Valea Ierului, în care, în trecut, locuiau cei care munceau la moşiile din zonă. 

La Sălacea, cunoscut ca satul celor 1.000 de pivniţe, bicicliştii au fost serviţi, evident, cu must proaspăt sau chiar cu vin.  

Finalul turei s-a încheiat la Valea lui Mihai, unde fiecare biciclist a primit câte o porţie de papricaş cald, gătit cu drag de gospodarii locali.

Bonusuri

Aceasta a fost a VII-a ediţie a evenimentului "Redescoperă Bihorul pe bicicletă", în cadrul căruia Agenţia de Management al Destinaţiei a identificat cinci trasee cicloturistice în circuit şi unul care necesită întoarcerea pe aceaşi rută, toate în destinaţii turistice diferite ale judeţului Bihor: 3 în Pădurea Craiului, 1 în Platoul Cartsic Vaşcău, 2 în Valea Ierului.

Astfel, AMD Bihor îşi propune încurajarea cicloturismului şi activităţilor în aer liber,  promovarea turistică a zonelor cu potenţial viniviticol, a patrimoniului cultural şi arhitectural din judeţul Bihor.

Toţi participanţi la evenimentul Redescoperă Bihorul pe bicicletă - Valea Ierului au primit câte un voucher care poate fi folosit la King Pong Oradea - Table Tennis Club (www.kingpong.ro) timp de 2 ore, iar primii 20 extraşi la tombolă au primit câte un tricou inscripţionat în engleză cu sloganul "Discover Bihor".

Evenimentul "Redescoperă Bihorul pe Bicicletă – Valea Ierului" a fost organizat de Agenţia de Management al Destinaţiei Bihor şi Consiliul Judeţean Bihor în parteneriat cu primăria oraşului Valea lui Mihai, respectiv primăriile comunelor Sălacea şi Tarcea.