Cine ar fi crezut că românii, inclusiv orădenii, vor sta la coadă pentru a returna ambalaje? Și, totuși, ambalajele au devenit mărfuri la mare căutare prin pubele.

Ce facem, însă, cu ambalajele care nu pot fi returnate, în schimbul garanției? Le colectăm separat sau, mai bine, le reutilizăm!

Orice ambalaj din sticlă este reutilizabil, sticla fiind un material sigur și durabil. Borcanele și sticlele pot fi refolosite ca recipiente pentru gemuri, compoturi, nelipsita zacuscă ori se pot transforma în vaze sau recipiente decorative.

Regula nu este valabilă pentru metale sau PET-uri, pe care specialiștii nu recomandă să le refolosim. Un flacon refolosit este nociv, pentru că generează microplastic, care se găsește în apa băută. În schimb, din ambalajele din plastic se pot realiza obiecte decorative, cum ar fi covorașele din dopuri, iar din dozele din aluminiu sau metal se pot face suporturi de creioane sau de tacâmuri. Depinde de imaginație!

În străinătate a luat avânt și „freecycling-ul”, adică rețele de oameni care donează altora ambalaje sau deșeuri ce pot fi reutilizate. Așa cum orădenii obișnuiesc să le ducă bunicilor de la țară borcanele, ca să le umple cu zacuscă...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!