Universitatea din Oradea a anunţat, miercuri, printr-un comunicat de presă, că şapte facultăţi au decis să acorde o facilitate studenţilor care se înscriu la a doua specilizare, adică la a doua specializare de licenţă sau la al doilea program de masterat. Cele şapte facultăţi sunt Geografie, Turism şi Sport, Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării, Ştiinţe, Construcţii şi Arhitectură, Ştiinţe Socio-Umane, Litere şi Ştiinţe Economice.
Rectorul Constantin Bungău a explicat că decizia a fost luată în lipsa unei reglementări naţionale pentru dubla specializare. "Cei care profesează pe zona didactică suferă că nu pot să acopere o catedră decât dacă au o dublă specializare, de exemplu matematică-informatică, chimie-biologie, istorie-geografie. Până când reglementează legiuitorul, noi venim în întâmpinarea lor: dacă eşti absolvent al Universităţii din Oradea şi faci a doua specializare, plăteşti doar jumătate din taxă", a declarat Bungău miercuri pentru BIHOREANUL.
Potrivit rectorului, decizia se va aplica de la 1 octombrie, indiferent de anul de studiu şi indiferent dacă prima facultate a fost deja absolvită sau studentul face concomitent cele două specializări. "Depui o cerere la rectorat în care spui unde înveţi sau ce ai absolvit, prezinţi dovezi, şi vei plăti jumătate din taxă", a precizat Constantin Bungău.
Săptămâna trecută, senatorii Universităţii din Oradea şi-au dat acordul pentru reducerea taxelor studenţilor care învaţă la a doua specializare, cerând însă conducerii executive a instituţiei să realizeze un regulament unitar, care să se aplice tuturor facultăţilor dispuse să acorde această facilitate.