ANAF a adus la cunoştinţă, joi, prin AJF Bihor, noile modificări ale Codului fiscal, ce fac parte din pachetul de măsuri de relaxare fiscală promise de Guvern. Printre acestea: impozit de 1% pentru microîntreprinderi cu venituri de până la 500.000 euro, scutirea de la impozit a tranzacţiilor imobiliare de până la 450.000 lei, scutirea de la plata CASS pentru dividende etc.

Astfel, contribuabilii care desfăşoară exclusiv activitate de inovare, cercetare-dezvoltare, definită potrivit Ordonanţei Guvernului nr. 57/2002, sunt scutiţi de impozit pe profit pe o perioadă de 10 ani de activitate. Această facilitate fiscală va fi pusă în aplicare în condiţiile respectării reglementărilor în domeniul ajutorului de stat, precizează comunicatul.

Pentru încadrarea ca microîntreprindere condiţia privind veniturile realizate până la 100.000 euro s-a modificat la 500.000 euro, şi cota de impozit este de 1% pentru microîntreprinderile care au unul sau mai mulţi salariaţi, în vreme ce cota de 3% se menţine pentru microintreprinderile care nu au salariaţi. Aceste prevederi se aplică începând cu 1 februarie 2017.

Tot din februarie, la transferul dreptului de proprietate asupra construcţiilor de orice fel şi a terenurilor aferente acestora, precum şi asupra terenurilor de orice fel fără construcţii, contribuabilii datorează un impozit care se calculează prin aplicarea cotei de 3% asupra venitului impozabil. Venitul impozabil se stabileşte prin deducerea din valoarea tranzacţiei a sumei neimpozabile de 450.000 lei, altfel spus sunt scutite de la impozitare tranzacţiile imobiliiare între persoane fizice de până la 450.000 lei.

S-au adus modificări la prevederile privind contribuţiile sociale. Se menţine, de pildă, scutirea de la plata CASS pentru dividende dacă persoana realizează şi alte venituri pentru care datorează CASS.

Începând cu luna ianuarie 2017, contribuabili care efectuează operaţiuni intracomunitare nu mai au obligaţia înregistrării prealabile în Registrul operatorilor intracomunitari, iar Declaraţia informativă 392 se suspendă până la data de 31 decembrie 2019, pentru anul 2016 nemaitrebuind depusă.

Tot începând cu luna ianuarie 2017, agricultorul, contribuabil persoană fizică, care solicită să fie înregistrat în scopuri de TVA, poate opta pentru aplicarea regimului special de TVA, sens în care poate depune în acest sens la organul fiscal competent o notificare. ANAF organizează Registrul agricultorilor care aplică regimul special, el este public şi se afişează pe site-ul ANAF.