Marea Britanie va ieşi din Uniunea Europeană, după ce 51.9%% dintre britanici au votat, joi, ieşirea ţării din Blocul Comunitar, potrivit rezultatelor finale.

Potrivit agenţiei de ştiri Mediafax, rezultatele anunţate după numărarea tuturor voturilor din cele 382 de circumscripţii electorale arată că pentru ieşirea din Uniunea Europeană au votat aproximativ 17,4 milioane de cetăţeni, în timp ce pentru rămânerea în UE s-au înregistrat puţin peste 16 milioane de voturi.

Conform sursei citate, votul de la referendum arată discrepanţe regionale majore în cadrul Marii Britanii. Atât Scoţia, cât şi Irlanda de Nord au votat pentru rămânerea în UE, în timp ce Anglia şi Ţara Galilor au votat majoritar pentru ieşire.

Potrivit Digi24.ro, capitala Londra dar şi Scoţia au dat un vot ferm proeuropean, subminat însă de rezultatele slabe ale taberei proeuropene în nordul Angliei, dar şi în Ţara Galilor. 

Lira s-a prăbuşit

Într-o primă reacţie, premierul Scoţiei, Nicola Sturgeon, a declarat că acest rezultat "arată clar că populaţia Scoţiei se vede ca făcând parte din UE", o aluzie la o eventuală nouă încercare de desprindere de regat. La rândul său, în Irlanda de Nord, liderul Sinn Fein a apreciat că votul britanicilor în favoarea părăsirii UE dă tărie cauzei pe care o susţine, aceea a convocării unui referendum pe tema reunificării Irlandei, notează Digi 24.

Consecinţa imediată a votului dat joi de britanici a fost căderea accentuată a lirei, însă pe termen lung nimeni nu ştie exact cum vor decurge lucrurile. După aflarea primelor rezultate, lira s-a prăbuşit cu cea mai mare rată din istorie, după o scădere de 9,41%, şi a ajuns la 1,37 dolar. Asta, în condiţiile în care imediat după închiderea urnelor urcase la peste 1,5 dolari.

Marea Britanie este prima ţară care votează ieşirea din UE, însă acest proces nu se face imediat. Ieşirea, notează Digi24.ro, va fi rezultatul unor negocieri care ar putea dura şi doi ani. În plan politic sunt de aşteptat cutremure şi un efect de domino.

De altfel, după rezultatul oficial, preşedintele Klaus Iohannis i-a convocat, pentru consultări, pe premierul Dacian Cioloş, pe guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, dar şi pe liderii politici din România.

Cameron, demisie... în 3 luni

Ca urmare a rezultatului votului, David Cameron a anunţat că va demisiona din funcţia de prim-ministru al Marii Britanii. Într-un discurs susţinut în faţa reşedinţei oficiale a premierului Marii Britanii, David Cameron, însoţit de soţia sa, Samantha, a declarat că voinţa poporului britanic trebuie să fie respectată, iar ţara necesită o nouă conducere, hotărâtă şi puternică, care să se ocupe de negocierea relaţiei Marii Britanii cu Uniunea Europeană. 

"Ţara are nevoie de alti lideri. Nu cred ca eu trebuie sa fiu capitanul care va duce tara spre aceasta directie. Avem nevoie de alti lideri, de un nou premier inainte de inceputul conferintei Partidului Conservator. Voi continua sa fiu premier in urmatoarele 3 luni. Negocierile cu UE vor incepe cu un nou prim-ministru", a spus Cameron, potrivit Mediafax.

România, pe calea ei

Premierul Dacian Cioloş a declarat, vineri, că nu va exista un impact imediat asupra drepturilor pe care le au românii care muncesc în Marea Britanie şi că nu va exista un impact semnificativ, pe termen scurt asupra economiei.

"Am luat notă cu regret de rezultatul referendumului derulat în Marea Britanie, însă e opţiunea cetăţenilor britanici pe care o respectăm. Însă, vreau să spun că mesajul care a ieşit din discuţia pe care am avut-o(...) este că România doreşte să-şi continue drumul european, calea europeană şi să fie un actor proactiv al procesului de evoluţie a UE care cu siguranţă se va înregistra după această decizie a Marii Britanii. Vreau să spun că din prima analiză pe care am făcut-o, nu va exista un impact economic imediat, semnificativ, asupra economiei României în urma acestei decizii", a spus Cioloş.

Referitor la românii care se află în Marea Britanie, premierul a precizat că aceştia nu vor afectaţi în perioada imediat următoare. "Un alt mesaj pe care vreau să-l transmit mai ales cetăţenilor români care locuiesc şi lucrează în Marea Britanie, nu va exista un impact imediat asupra drepturilor pe care le au, sigur, şi a obligaţiilor pe care ei le au acolo în calitate de cetăţeni români, deci de cetăţeni europeni", a afirmat premierul Cioloş.

Şeful Executivului a subliniat faptul că procesul de ieşire al Marii Britanii din UE este unul de durată, iar în tot acest timp Regatul Unit rămâne stat membru cu drepturi şi obligaţii depline.