La fel cum s-a întâmplat în Oradea în urmă cu şase ani, referendumul pentru unificarea municipiului Buzău cu comuna vecină Ţinteşti nu va fi validat, pentru că prezenţa la urnele din oraş a fost foarte mică.

Potrivit news.ro, doar 10.68% din locuitorii din municipiul Buzău au ieşit la vot, în timp ce la Ţinteşti procentul a urcat la 43,03 %.

Imediat după închiderea urnelor, primarul PSD Constantin Toma, iniţiatorul proiectului, a transmis într-un mesaj pe Facebook că respectă decizia buzoienilor, însă este de părere că unirea celor două localităţi ar fi dat o şansă mai mare Buzăului.

"Dragi buzoieni, respect decizia dumneavoastră de a nu uni municipiul Buzău cu comuna Ţinteşti! Dar, indiferent de acest rezultat, cred cu tărie că un vot pozitiv ar fi dat o şansă mult mai mare unui Buzău de top, în România. Începând de mâine, împreună cu echipa mea, vom munci, ca şi până acum, să vă îmbunătăţim viaţa de zi cu zi şi să identificăm şi să derulăm cât mai multe proiecte ce pot schimba în bine viitorul oraşului nostru", a scris Toma pe Facebook.

Promovat de Bolojan

Aşa cum şi BIHOREANUL a scris, referendumul din Buzău a fost susţinut de preşedintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, care s-a dus personal în acest oraş pentru a explica de ce crede că unificarea ar putea fi de bun augur pentru locuitorii din ambele localităţi.

Reamintim că Bolojan a fost promotorul unui referendum de unificare între Oradea şi comuna vecină Sânmartin. Oamenii au fost chemaţi la urne pe 10 mai 2015, dar în Oradea prezenţa a fost de doar 19,68%, cu mult sub pragul de 30% obligatoriu pentru validare, aşa că referendumul a eşuat.

Votul s-a reluat pe 14 iunie în acelaşi an, dar din nou prezenţa în Oradea a fost sub 30%, în timp ce în Sânmartin au ieşit la urne 46% dintre localnici, majoritatea exprimându-se pentru unire. Totuşi, nici cel de-al doilea rezultat nu a fost validat.