Într-o conferinţă de presă susţinută luni, secretarul general al PDL Bihor, Mircea Matei, a declarat că, având în vedere că legal un referendum trebuie anunţat cu 20 de zile înainte de organizare, luni ar fi fost ultima zi în care Consiliul Local Oradea s-ar fi putut întruni în şedinţă extraordinară pentru a vota ca referendumul privind acordarea de tichete pensionarilor trimestrial şi nu anual cum e acum, să se desfăşoare pe 6 decembrie.

Pentru că propunerea nu a trecut de Consiliul Local, în urmă cu două săptămâni, reprezentanţii PDL Bihor au transmis o scrisoare deschisă şefilor de partide, în care cereau să discute cu consilierii locali din organizaţiile lor varianta organizării referendumului local. "Înafară de UDMR, care a dat un răspuns diplomatic şi care a adăugat că o să analizeze propunerea noastră, celelalte două patide din Consiliul Local (n.r. PNL şi PSD) au preferat fie să dea răspunsuri pe care le-au considerat îmbrăcate într-o anumită tentă de umor (n.r. preşedintele PSD Bihor Ioan Mang a declarat că pedeliştii sunt "sunt populari, nu populişti", expresie care l-a stârnit pe Mircea Matei), fie deloc (n.r. PNL). Este trist că există consilieri locali care îşi încalcă juământul depus şi care refuză să se aplece pe poblemele cetăţenilor", a spus Mircea Matei.

Acesta a adăugat că nu se aştepta ca liberalii bihoreni să nu răspundă unei asemenea iniţiative sociale, spunând că, în trecut, senatorul Cornel Popa, care e în acelaşi timp şi preşedintele PNL Bihor, a avut interpelări în Parlament pe probleme similare. Matei a spus că "tăcerea PNL e simptomatică", făcând apropo că, de fapt, motivul pentru care liberalii nu au răspuns scrisorii deschise a fost primarul Ilie Bolojan, preşedintele PNL Oradea, care nu ar fi fost de acord. "Ne întrebăm cine conduce PNL, domnul Popa sau preşedintele interimar al PNL Oradea? Poziţia liberalilor e de neînţeles. Problema pensionarilor e nerezolvată", a spus Mircea Matei.

Secretarul general al PDL Bihor a mai afirmat şi că PSD ar trebui să îşi scoată "s"-ul din sigla partidului, pentru că a uitat de tot de componenta socială pentru care ar trebui să lupte. "PSD ar trebui să scoată din nume litera "s", să nu creeze confuzie. Cei trei consilieri ai PSD răspund doar la comenzi politice, au uitat că au jurat să facă tot ce le stă în putere pentru binele cetăţenilor. Ne-am fi aşteptat să creeze condiţii ca propunerea PDL să fie luată în Consiliul Local. O puteau face printr-o simplă semnătură, măcar ca simbol că sunt cât de cât interesaţi de aceste probleme", a spus Matei.

Pedelistul a mai spus că, deşi referendumul privind acordarea de tichete pensionarilor nu va avea loc în al doilea tur de scrutin, consilierii locali ai PDL vor milita ca în bugetul pe 2010 să fie alocate sumele de bani pentru pensionari. Mai ales că UDMR s-a arătat dispusă la negocieri după alegeri.

La finalul lunii octombrie, PDL Bihor a propus organizarea unui referendum privind acordarea de tichete sociale pentru pensionari trimestrial şi nu anual, cum e în prezent, pe 22 noiembrie, în ziua alegerilor prezidenţiale, dar propunerea nu a fost dezbătută în Consiliul Local, cum cere legea. Aleşii PDL au părăsit dezbaterile, în semn de protest că nu au reuşit să introducă pe ordinea de zi proiectul de hotărâre, pentru că nu a fost promovat, cum cere legea, de minim o treime din consilierii locali (adică 9 aleşi în loc de 7, cât numără grupul PDL), nu era însoţit de un raport de specialitate şi, deşi în ultima săptămână comisiile de specialitate formate din consilierii locali s-au întruit de mai multe ori, nu a fost supus dezbaterilor. Ulterior, PDL a transmis o scrisoare deschisă liderilor de partide în care propuneau ca referendumul să se desfăşoare în al doilea tur de scrutin, dar iniţiativa nu a avut succes.

Prin referendumul iniţiat de PDL Bihor, orădenii ar fi trebuit să se pronunţe dacă sunt de acord sau nu ca tichetele pentru ca pensionarii orădeni să fie acordate o dată pe trimestru, şi nu anual, cum e acum, şi să fie în valoare de: 150 lei pe persoană, pentru pensionarii care până în luna octombrie a anului 2009 au primit lunar până în 500 lei, 120 lei pentru cei care au avut până în 600 lei, şi 90 lei, pentru cei care au primit între 601 şi 800 lei.