E greu de spus ce va aduce anul 2021, din perspectiva pandemiei de Covid-19, însă este cert că pentru orădeni va însemna un an cu reguli noi în salubrizare.
În cea mai recentă şedinţă, consilierii locali au votat un nou regulament de salubrizare, care prevede colectarea separată a biodeşeurilor. În perioada următoare, toţi orădenii vor primi de la RER Vest pubele în care să adune aceste resturi, care apoi vor deveni compost. În plus, Primăria va cumpăra şi noi recipiente în care orădenii să arunce sticlele.
Trei mari categorii
Potrivit noului regulament de salubrizare, colectarea deşeurilor în Oradea se va face în trei fracţii: cea reciclabilă, compusă din aşa-numitele deşeuri uscate (PET-uri, cartoane, metale, sticle), cea biodegradabilă, adică acele resturi care prin natura lor se descompun, şi cea reziduală, care cuprinde gunoaiele care nu pot fi valorificate.
Deşeurile biodegradabile sunt acele resturi care, prin natura lor, se descompun şi pot forma compostul, un îngrăşământ vegetal. În această categorie sunt incluse resturile de fructe şi legume, indiferent că sunt proaspete sau gătite, pâine şi cereale, zaţ de cafea sau resturi de ceai, păr şi blană, coji de ouă, haine vechi din fibre naturale (lână, bumbac, mătase), coji de nucă, cenuşă de la sobe (când se arde numai lemn), rumeguş, fân şi paie, resturi vegetale din curte, plante de casă, bucăţi de lemn mărunţit, ziare sau hârtii umede.
Experimentul devine regulă
Colectarea separată a biodeşeurilor nu este o noutate pentru toţi orădenii. Din 2018, Primăria şi RER Vest au demarat un program pilot de colectare în trei fracţii de la 126 de asociaţii de proprietari, dotându-le cu pubele de culoare maro pentru resturile biodegradabile. Experimentul a fost eficient, asociaţiile reducând la jumătate cantitatea de deşeuri trimisă la haldă, pentru că biodeşeurile sunt transformate în compost.
"Din 1 februarie 2021, toţi orădenii vor colecta separat biodeşeurile, pentru că s-a dovedit că aceste resturi sunt cele mai grele din cantitatea deşeurilor aruncate dintr-o locuinţă", explică primarul Florin Birta (foto). Astfel, Oradea va avea şanse mai mari să-şi atingă ţintele privind reciclarea şi valorificarea deşeurilor.
În perioada următoare, RER Vest va dota toate asociaţiile de proprietari din Oradea şi toate casele cu pubele de culoare maro, de 120 litri fiecare, dedicate biodeşeurilor.
Sticlele, separate
În plus, regulamentul de salubrizare prevede că, din fracţia reciclabilă, sticlele şi borcanele se vor arunca distinct de plastic şi hârtii. "Atât reprezentanţii RER Vest, cât şi cei de la Eco Bihor (n.r. firma care administrează staţia de sortare a deşeurilor) au explicat că este foarte greu să separi cioburile de restul deşeurilor reciclabile, pentru a le putea recicla, de aceea şi sticlele trebuie colectate separat", spune edilul.
Drept urmare, Primăria a decis că toate incintele de deşeuri ale blocurilor din oraş vor avea şi câte o pubelă verde, pentru sticle, aceleaşi 126 de asociaţii fiind deja dotate cu aceste recipiente, tot ca un experiment. "La case, cel mai probabil, nu vom distribui pubele individuale, ci vom amplasa pe străzi platforme modulare similare celor care deja există în oraş, dar exclusiv pentru sticle", zice Birta.
De ce această diferenţă? Colectarea separată a sticlelor nu a fost prevăzută în caietul de sarcini al licitaţiei de salubrizare, aşa că achiziţia pubelelor verzi şi a platformelor metalice se face pe banii Primăriei.
Costul salubrizării, în discuţii
Noile reguli din salubritatea orădeană vor fi implementate abia din februarie pentru că RER Vest trebuie să distribuie noile recipiente, dar şi să decidă, împreună cu Primăria, care vor fi noile tarife pe care le vor plăti orădenii. "RER Vest a câştigat licitaţia pentru salubrizarea Oradiei, am semnat contractul, dar urmează să votăm în Consiliul Local noile tarife. Apoi, cei de la RER vor avea 60 de zile perioadă de mobilizare, timp în care vor încheia noile contracte cu orădenii şi vor distribui noile pubele", precizează Birta.
Tarifele vor fi diferite faţă de cele pe care orădenii le plătesc în prezent, pentru că OUG 74/2018 nu mai permite facturarea serviciului de salubrizare pe persoană, cum se întâmplă acum în municipiu, ci în funcţie de volumul sau cantitatea de deşeuri trimise la haldă. Altfel spus, fiecare va plăti pentru cât aruncă...
Ce părere aveţi despre faptul că, de anul viitor, în Oradea va fi obligatorie colectarea selectivă în patru fracţii?
Sunt de acord, dar să împartă pubele şi saci pentru fiecare fracţie în parte. Şi la toţi locatarii din blocuri şi curţile comune.
Mihai Marc
E foarte bine, dar cu menţiunea că încă nu toate blocurile au pubele diferite. Pe Louis Pasteur, la blocuri, avem una singură.
Raluca Pîrvănescu
Introducerea acestei reguli este bună, dar inutilă dacă nimeni nu verifică cetăţenii. Cei care nu respectă ar trebui amendaţi.
Levente
Măsura este bună, dar respectarea ei depinde de simţul civic al orădenilor. În străinătate, aceste reguli sunt de mult timp.
Iudita Gall
Foarte bine face Primăria, dar ar fi şi mai bine dacă s-ar da un recipient şi pentru uleiul uzat sau alte soluţii volatile.
Sorin Bonte
Am aşteptat de mult timp această măsură. Modelul se aplică în străinătate de ani buni, păcat că noi abia acum învăţăm.
anonim