Ansamblurile reunite "Bihorul" şi "Crişana" au oferit la Oradea, duminică după-amiază, un adevărat maraton coregrafic, care pe mulţi dintre spectatori i-a făcut să exclame, la plecare: "Atâta dans nu s-a mai văzut în Casa de Cultură a Sindicatelor!".

În coregrafia inimosului Adi Balog, dansatorii celor două ansambluri au oferit suite din zona Aleşd, Beiuş, Roşia, Banatul de Munte, Câmpia Transilvaniei, precum şi o suită de excepţie din Oltenia. Supriza zilei a fost oferită de ansamblurile reunite ale Şcolilor "Dimitrie Cantemir" - Ansamblul de copii Mugurelul şi Ansamblul de Copii al Liceului "Onisifor Ghibu", educaţi de învăţătorii Doina Lung, Iosif Româneac şi coregraful Adi Balog. Atât dansatorii "profesionişti", cât şi micii începători au cules, pe merit, numeroase aplauze şi ovaţii.

Maratonul folcloric, transmis şi pe postul Hora TV, s-a întins pe aproape 5 ore. Romina Suciu a fost cea care a deschis evoluţia soliştilor vocali, continuată apoi de Lucian Hus, Camelia Santos, Larisa Tripan, Vlad Ştef, Simona Gherman, dar şi de consacraţii Ovidiu Piscoi, Ioana Urs, Adi Balint.

După un recital de excepţie al binecunoscutei Corina Szatmari, bunicul Zbiciu şi nepotul Nazarius au preluat "ştafeta", evoluând cu aplomb la viori cu goarnă şi culegând îndelungi aplauze. Ultima parte a spectacolului a fost ocupată de invitaţi de prestigiu, precum Năstăcuţa Iuga din Maramureş, Ioan Dordoi din Dej şi Tinu Vereşezan din Banat, iar încheierea i-a revenit Marianei Deac, care a ridicat toată sala în picioare.

Spectacolul a fost prezentat de binecunoscutul umorist Radu Moş în nota sa caracteristică, cu compoziţii piperate în care rolurile importante le ocupă soacra, femeia în general, poliţistul, profesorul, doctorul, olteanul şi ardeleanul.

Una peste alta, a fost o seară frumoasă, în care oameni de toate vârstele, de la copii mici până la bunici, au ales să-şi petreacă timpul liber într-un mod mai aparte. Româneşte...

Viorel Orbai