Pe cât de frumos este centrul Oradiei, pe-atât de dizgrațios arată împrejurimile orașului. În trei zone din jurul municipiului, inclusiv într-o arie protejată, comisarii de mediu au găsit săptămâna trecută cantități impresionante de gunoaie, de la resturi din construcții la zdrențe, fotolii ori alte obiecte care n-au mai fost folositoare proprietarilor.
Primăria are o lună la dispoziție să facă curățenie, iar apoi va pune polițiștii locali la pândă în toate aceste zone.
Se văd din spațiu!
După ce, în ultimii ani, au găsit numeroase gropi de gunoaie clandestine prin toate cotloanele Bihorului, comisarii Gărzii de Mediu au făcut descoperiri similare și la marginea municipiului reședință de județ. Miercurea trecută, o echipă de control a mers, însoțită de un reprezentant al Primăriei, în trei zone din oraș unde domnesc gunoaiele.
Un orădean a reclamat recent că, la o plimbare cu bicicleta pe malul stâng al Crișului Repede, vizavi de stația de epurare a orașului, a dat peste acest dezastru.
Comisarii de mediu au văzut cu ochii lor cum, de-a lungul râului, până la confluența cu pârâul Peța, terenurile virane aflate pe teritoriul municipiului adăpostesc mormane mari sau foarte mari de gunoaie.
O mare parte dintre ele sunt deșeuri rămase în urma construcțiilor, dar sunt și multe gunoaie menajere. Printre chiuvete sparte sau grămezi de cărămizi, comisarii au găsit și sticle de vin, felurite deșeuri de ambalaje ori deșeuri textile, unele prezentând urme de incendiere. Atât de multe sunt gunoaiele, că se văd și din satelit, pe platforma Google Earth...
Gunoaie... protejate
Garda de Mediu a estimat că suprafața acoperită de gunoaie este de cel puțin 1,5 hectare, dar cantitatea de mizerii desfășurate este greu de cuantificat. Situația este cu atât mai revoltătoare cu cât zona se află pe teritoriul ariei protejate Lunca inferioară a Crișului Repede și, de altfel, un loc pitoresc, unde râul curge sălbatic.
Aici, ar putea „evada” orădenii în natură, mai cu seamă că, de la sensul giratoriu din capătul străzii Cazaban, drumul cu mașina sau cu bicicleta este de doar câteva minute. În starea actuală, însă, nimeni nu s-ar putea plimba de plăcere acolo...
De pe malul Crișului, comisarii de mediu au plecat într-o altă zonă: un drum lăturalnic din șoseaua de centură, situat în apropierea sensului giratoriu de la Calea Sântandreiului, care pare „soluția” celor care au gunoaie de aruncat.
Peisajul - similar, chiar dacă la cote mai mici: circa 2.000 de metri pătrați plini cu mizerii de toate felurile, de la resturi vegetale și din construcții, la plastic, zdrențe etc.
Bariere, camere, polițiști
Ultimul punct din controlul Gărzii de Mediu a fost în celălalt capăt de oraș, înspre Oșorhei, pe un drum neasfaltat din spatele reprezentanțelor auto aflate la ieșire din Oradea. De-a lungul unei căi ferate, care acum nu mai este în uz, printre boschete înflorite, zac alte gunoaie.
Cărți, haine, moloz, obiecte de mobilier sunt abandonate de-a lungul a cel puțin un kilometru, pe ambele părți ale drumului. Printre mizerii s-au văzut și facturi ori diferite documente ale unor orădeni.
Pentru că toate aceste zone sunt pe teritoriul Oradiei, municipalitatea este acum obligată să le curețe. Potrivit comisarului-șef Sever Șerbănescu, Primăria are termen până pe 9 mai să adune deșeurile menajere și până pe 7 iunie să le strângă și pe cele din construcții.
Garda de Mediu nu a aplicat și o amendă, dar, în schimb, a recomandat Primăriei să prevină asemenea situații.
„Municipalitatea va lua măsuri de amplasare a unor camere de supraveghere și va limita accesul pe anumite porțiuni înspre locurile de depozitare clandestine, prin montarea de bariere. Totodată, după salubrizarea acestor amplasamente, Poliția Locală Oradea va efectua pânde în vederea prinderii în flagrant a celor care depozitează ilegal deșeuri”, a declarat Anca Deac, purtătorul de cuvânt al Primăriei.
Dacă va reuși Primăria să evite repetarea acestui dezastru rămâne de văzut...
ARUNCAȚI AICI!
Soluții pentru orice
Orădenii nu ar trebui să riște amenzi aruncând gunoaie la marginea orașului, dat fiind că au soluții pentru a scăpa de orice tip de mizerii. De ani de zile, RER Vest are în municipiu două platforme de colectare a deșeurilor, unde orice orădean poate preda gratuit 12 tipuri de gunoaie, inclusiv resturi din construcții, deșeuri reciclabile ori piese de mobilier.
Una dintre platforme se află pe strada Uzinelor, iar cealaltă pe strada Thurzo Sandor, ambele fiind deschise de luni până sâmbătă, între orele 8 și 20.
VOCEA STRĂZII
Care credeți că este soluția ca în jurul Oradiei sau al altor localități să nu mai fie aruncate gunoaie?
Autoritățile trebuie să monteze camere de supraveghere, să îi prindă pe cei care aruncă, să îi amendeze și să îi dea ca exemplu.
Daniel
Soluții ar fi, dar fără să ne civilizăm nu vom ajunge nicăieri. E nevoie de educație, să predăm 7 ani de-acasă și acolo unde nu sunt.
Robert
Avem instituții publice cu angajați plătiți cu salarii grase și tichete de vacanță, care ar trebui să vadă aceste probleme din timp.
Radu Moș
Pentru ce plătim Poliția Locală? Să stea la pândă, să-i prindă pe cei care vor să arunce gunoaie înainte să o facă, nu doar să constate.
Cristian
Nu cred că mai avem soluții, este tardiv. Nimeni nu mai respectă nicio lege în țara noastră, nici măcar pe cea a bunului-simț.
Virgil Păcurar
Poliția Locală ce face? Dă amenzi de parcare și se plimbă cu mașinile numai prin oraș. Ar trebui să vadă aceste probleme.
Mihai